Winter Klassiekers

Het hele jaar door kun je bij ons terecht voor de mooiste klassiekers uit de filmgeschiedenis! In deze nieuwe reeks vertonen wij twaalf prachtige films die zich laten kenmerken door ijzige kou, (on)behaaglijke sfeer, romantiek en donkere dagen van de winter. Van een psychologisch sciencefiction meesterwerk tot een Griekse sage, en van een ongekend krachtige oorlogsfilm tot een groot muzikaal kerst festijn. Beleef het deze winter bij Filmhuis Den Haag!

◉ Met Solaris (1972) begaf Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde. Solaris, naar het boek van Stanislaw Lem, is zeer invloedrijk gebleken en was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes.

◉ Het meest persoonlijke werk van Andrej Tarkovski, De Spiegel (1974), is een mix van nostalgie, weemoed en dromen. Beelden van zijn geliefde moeder, zijn eerste jeugdvriendinnetje en het huis van zijn kinderjaren trekken voorbij in deze archetypische Tarkovski-film.

Alleman (1963) is de vaak bekroonde documentaire waarin Bert Haanstra de alledaagse Nederlandse bevolking "Jan en Alleman" afbeeldt. De film laat Nederland en zijn bewoners op komische, maar ook serieuze wijze zien in hun bestaan. Simon Carmiggelt doet de voice-over in deze Nederlandse film die in 1964 een Gouden Beer won op het Filmfestival van Berlijn.

◉ Met haar opwindende muziek en zangpartijen is Carmen Jones (1954) een prachtfilm voor de kerstperiode. De aantrekkelijke Carmen Jones werkt in een parachutefabriek, vlak bij een zuidelijke militaire basis. Na een gevecht wordt ze onder toezicht gesteld van de jonge officier Joe. Hoewel Joe verloofd is en ondanks de vele waarschuwingen, willen de twee niet inzien dat hun liefde gedoemd is te mislukken.

◉ Met de Apu-trilogie vertelt regisseur Satyajit Ray op liefdevolle en poëtische wijze het coming of age-verhaal van de jonge Apu tegen de achtergrond van het alledaagse, vaak moeizame leven van een doodgewone, arme Indiase familie. In het eerste deel, Pather Panchali (1955), groeit de kleine Apu op met een afwezige vader. In het vervolg Aparajito (1956) is Apu een tiener en trekt hij in bij zijn vader in de stad. Apur Sansar (1959) vormt het slot en is een droevig poëtisch relaas van de verlegen Apu die trouwt en vader wordt. De trilogie wordt beschouwd als de grootste prestatie van de Indiase cinema. 

◉ Vijftig jaar na Pier Paolo Pasolini's Medea (1969) uitkwam, vertonen we in Filmhuis Den Haag de verfilming van Euripides' sage. Het werk bevat schitterende beelden, opgenomen op super 8 smalfilm in de oude christelijke kerken van het Göreme Open Air Museum in het Turkse Capadocië. Operazangeres Maria Callas vertolkt een geweldige hoofdrol.

◉ Francis Ford Coppola’s epos Apocalypse Now (1979) over de waanzin van de Vietnamoorlog, is wel omschreven als een oorlog op zich. De film won twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign. Nu in Final Cut - een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix.

'I'm dreaming of a White Christmas...' Kent u de kerstklassieker White Christmas (1954) nog? In de familiefilm zijn sterren Bing Crosby en Danny Kaye twee ex-officieren die met hun zang-en-dans act een bijna failliet wintersporthotel van een voormalige collega uit het leger nieuw leven willen inblazen. De film onder regie van Michael Curtiz is een heerlijk romantisch drama met leuke hoofdrolspelers en vol fijne muziek.

◉ De spectaculaire film All That Jazz (1979) is gebaseerd op het extravagante levensverhaal van regisseur Bob Fosse, die in de film Joe Gideon heet. Zo goed en zo kwaad als het gaat, probeert hij te schipperen tussen zijn minnares, zijn ex-vrouw en zijn geliefde dochter. De film speelt zich af tegen de achtergrond van fantastische droomscènes, prachtige muziek en een beeldschone met Oscar bekroonde set. 

◉ Het droogkomische drama Intieme Belichting (1965) is een van de belangrijkste films van de Tsjechische Nouvelle Vague uit de jaren '60. In de film arriveren een succesvolle, jonge Praagse cellist en zijn moderne vriendin in een klein plaatsje om een oude schoolvriend te bezoeken. De twee vrienden raken zich steeds meer bewust van het grote verschil dat er tussen hun beider levensstijlen en omgeving is ontstaan.