Winter Klassiekers

Het hele jaar door kun je bij ons terecht voor de mooiste klassiekers uit de filmgeschiedenis! In deze nieuwe reeks vertonen wij zes prachtige films die zich laten kenmerken door ijzige kou, (on)behaaglijke sfeer, romantiek en donkere dagen van de winter. Van een Japans Samurai epos tot (melo)dramatische romances, en van vampiers in een winters stadje tot een krankzinnige wetenschapper en zijn monsterlijke creatie. Beleef het deze winter bij Filmhuis Den Haag!

◉ In een Japans bergdorpje is het vinden van genoeg voedsel een groot probleem. Kinderen zijn eigenlijk ongewenst , voedseldieven worden levend begraven en wie de leeftijd van 70 bereikt, moet te voet de berg Narayama beklimmen om daar te sterven. The Ballad of Narayama won in 1983 in Cannes de Gouden Palm en is eindelijk weer eens te zien op groot doek binnen onze cyclus winterfilms.
 

◉ Meer dan ijzig van sfeer is de (eveneens Japanse) hervertelling van Shakespeares MacBeth in de krachtige visuele stijl van grootmeester Kurosawa in Throne of Blood. Twee samurai zijn verdwaald en ontmoeten een waarzegster die voor elk van hen een voorspelling doet. De één zal de nieuwe heer van het kasteel worden maar de kinderen van de ander zullen uiteindelijk zegevieren. Het begin van een bittere strijd als de voorspelling bewaarheid dreigt te worden.
 
◉ Van de flanken van mount Fuji naar een winters stadje in Zweden voor het onderkoeld drama en tedere horror van Let the right one in. De heldere cinematografie van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema legt niet alleen het witte sneeuwlandschap prachtig vast maar benadrukt ook de kwetsbaar makende zichtbaarheid van Oskar en Eli. Twee kinderen die zich het liefst verborgen willen houden omdat de Oskar gepest wordt en Eli een vampier is.
 
◉ Van vampier naar monster omdat het precies 200 jaar geleden is dat Mary Shelley's Frankenstein in boekvorm verscheen. Een goede reden om de filmklassieker uit 1931 te vertonen over de ambitieuze wetenschapper Victor Frankenstein en zijn uit lijken samengestelde en met elektriciteit tot leven gewekte (naamloze) monster.
 
◉ Tot slot twee films die de ijzige wintervanuit een geheel ander perspectief bekijken: Douglas Sirk's melodrama All that heaven allows, waarin een rijke weduwe, tegen de zin van haar kinderen (mam je verveelt je, hier heb je een TV), een relatie aangaat met een veel jongere tuinman. Vallende bladeren en sneeuwval spelen hier een bijna even belangrijke rol als Jane Wyman en Rock Hudson!
 
◉ Ook zakdoeken klaar voor David Lean's Doctor Zhivago. Omar Sharif speelt dokter-dichter Yuri Zhivago, die ten tijde van de Russische Revolutie verwikkeld raakt in een romance met Lara (Julie Christie). Drie uur lang Russische winterlandschappen en eindeloze treinreizen waarbij de kou meer dan voelbaar wordt.