Herfst Klassiekers

Filmklassiekers

Het hele jaar door kun je bij ons terecht voor de mooiste klassiekers uit de filmgeschiedenis! In deze nieuwe herfstreeks vertonen wij elf prachtige films.

Omdat er voor de herfstklassiekers erg veel belangstelling was (én wij tussen 5 en 18 november de tweede lockdown zijn ingegaan), hebben wij besloten een aantal titels uit de herfst te prolongeren in de reeks Winter Klassiekers.  

Wij trappen het seizoen af met Funny Face omdat musicals in zware tijden nu eenmaal voor de nodige verlichting zorgen. Audrey Hepburn en Fred Astaire spelen de hoofdrollen in deze kleurrijke parodie (think pink!) op de modewereld die mooi aansluit bij de tentoonstelling Kies kleur! in het Kunstmuseum. Van geheel andere orde is de speelfilm Mishima, a life in four chapters, een meer dan geslaagde verfilming van leven en werk van de beroemde en beruchte Japanse schrijver en politieke activist Mishima Yukio. Paul Schrader (die als een van de belangrijkste Amerikaanse scenaristen zelf het scenario schreef) draaide de film geheel in Japan met een Japanse cast en een grotendeels Japanse crew. Mishima overleed dit jaar precies 45 jaar geleden. The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) is een unieke compilatiefilm die u terugvoert naar het leven rond 1900, toen steden als Berlijn, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten; ook de opnamen van een betoverend Venetië – toen vooral toeristenbestemming voor de happy few – zijn van een indrukwekkende schoonheid. Van een optimistisch 1900 naar een pessimistisch 1957: het jaar van Michelangelo Antonioni’s Il grido over de in een suikerfabriek werkende arbeider die door zijn geliefde aan de kant wordt gezet en gezien kan worden als allegorie voor de kwetsbare positie van het Italiaanse proletariaat in een zich snel moderniserende samenleving.

Met Nina’s heavenly delights keren wij terug naar een lichter genre en de glimlach als een jonge vrouw niet alleen het curry restaurant van haar pas overleden vader probeert te redden maar ook het hart van haar nieuwe vennoot Lisa te winnen. Een moderne klassieker die het migratieprobleem binnen Turkije en de daarmee samenhangende discriminatie goed weet weer te geven is The bride. Een jonge vrouw met haar echtgenoot en kind verhuizen van Centraal-Anatolie naar Istanboel om bij de familie van haar man te wonen. Daar wordt haar zoontje ernstig ziek maar de familie weigert de ernst van de situatie in te zien.

Meer familieperikelen In Guess who’s coming to dinner uit 1967 waar de liberale ouders (Spencer Tracy en Katharine Hepburn) van een jonge vrouw getest worden wanneer hun dochter thuiskomt met een zwarte vriend (Sidney Poitier). 1967 was overigens het jaar dat in Amerika een wet aangenomen werd die het verbod op een huwelijk tussen zwarte en witte Amerikanen ongegrond verklaarde. 

Omdat er een gloednieuwe documentaire over Quentin Tarantino bij ons draait, leek het ons een goed idee om zijn laatste film Once upon a time in Hollywood terug te halen. 

Tot slot: op 25 november van dit jaar is het 45 jaar geleden dat Suriname een onafhankelijke republiek werd. Daarom vertonen wij wederom de prachtige documentaire Faja Lobbi uit 1960 en de Nederlands-Surinaamse coproductie Wan Pipel van Pim de la Parra die in 1975 gefilmd werd en in 1976 in première ging.

Wij wensen u wederom veel kijkgenot.

In dit programma:

Er zijn geen events gevonden