Herfst Klassiekers

Filmklassiekers

Het hele jaar door kun je bij ons terecht voor de mooiste klassiekers uit de filmgeschiedenis! In deze nieuwe reeks vertonen wij elf prachtige films die meanderen met de kleuren, nostalgie, geheimen, smart en melancholie  die zo kenmerkend zijn voor de herfst. Van Indiase en Turkse huwelijksperikelen tot  een feministische roadmovie en van een nacht vol sexuele experimenten tot een cyberthriller over een door kunstmatige intelligentie bedachte droomwereld. Beleef het deze herfst in Filmhuis Den Haag!

◉ Monsoon Wedding (2001) is voor regisseuse Mira Nair een 'liefdesverklaring aan geboortestad New Delhi', waarin alles draait om 'masti', pure levensvreugde n.a.v. een (gearrangeerd) huwelijk. Winnaar van de Gouden Leeuw in Venetië.

◉ Nog meer huwelijksperikelen in het Turkse liefdesdrama The Girl With The Red Scarf (1977) waar een gezin te maken krijgt met de gevolgen van jaloezie, alcohol en overspel waarna de vrouw een keuze moet maken tussen “haar hart of haar hoofd”.

◉ Een hoogtepunt is de Nederlandse documentaire Faja Lobbi (1960). Een in prachtige kleuren geschoten film over de binnenlanden van Suriname met zijn rijke samenleving van Creolen (Afro-Surinamers), Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Boeroes (afstammelingen van Nederlandse boeren immigranten), Indianen en Marrons. In 1960 bekroond met de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn! 

◉ Met de heerlijke muziek- en dansfilm Fame (1980) benadrukken wij dat Den Haag dé internationale dansstad is.

◉ Terwijl de indrukwekkende klassieker In The Heat of The Night (1967) laat zien dat Amerika anno 1967 nog altijd sterk verdeeld was in de kwestie van gelijke burgerrechten. Met een prachtige hoofdrol van de onvergetelijke Sydney Poitier.

◉ Prick up your Ears is de zwarte komedie van Stephen Frears die een ontluisterend beeld laat zien van het turbulente liefdesleven van toneelschrijver Joe Orton (Gary Oldman) en zijn vriend Kenneth Halliwell (Alfred Molina).

◉ Thelma & Louise (1991). Invloedrijke feministische roadmovie met actrices Geena Davis en Susan Sarandon in de titelrollen van de verveelde huisvrouw Thelma en de overwerkte serveerster Louise, die samen een weekendje gaan vissen maar onderweg een poging tot aanranding resoluut afstraffen en op de vlucht slaan. 

◉ The Matrix (1999) is een door een kunstmatige intelligentie bedachte droomwereld waarop het grootste gedeelte van de mensheid onbewust is aangesloten. De film maakt inmiddels deel uit van de “top 20 beste films aller tijden” volgens de gebruikers van filmwebsite IMDb en viert dit jaar zijn 20ste verjaardag..

◉ ..evenals Stanley Kubrick’s Eyes Wide Shut (1999) die wij in november enkele keren vertonen.

◉ Door Eye worden 6 films van de Russische grootmeester Andrei Tarkovsky opnieuw uitgebracht. Om u geen intellectuele overdosis te bezorgen, hebben wij de titels verdeeld over 9 maanden: per kwartaal 2 titels. Chronologisch beginnen wij met De jeugd van Ivan (1962) en Andrej Roebljov (1966).