Herfst Herinneringen

Filmklassiekers

Voor alle liefhebbers van filmklassiekers presenteren wij Herfst Herinneringen. Zes prachtige films meanderen mee met de kleuren, nostalgie, geheimen, smart en melancholie en het uiteindelijk sterven die zo kenmerkend zijn voor dit seizoen. 
◉ Een kille herfst in Herfstsonate (1978), de nog steeds schitterende klassieker van Ingmar Bergman. De in herfsttinten gefilmde moeder-dochter film gaat nog steeds door merg en been omdat een film over liefde bij Bergman natuurlijkerwijs ook over haat gaat. Het was, vreemd genoeg, de eerste samenwerking tussen de twee Bergman's en triest genoeg Ingrid Bergman's laatste bioscoopfilm voordat zij in 1982 overleed. 
 
◉ Zo heel anders is Wong Kar-Wais moderne klassieker In the mood for love (2000). Een schitterende in warme tinten gefilmde lofzang op de liefde en een exercitie in nostalgie naar een verloren tijdperk op de Spaanstalige ballads van Nat King Cole. 
 
◉ En uiteraard zakdoeken mee als u naar Love story (1971) gaat. Een film die ondanks zijn gigantische succes nooit meer ergens te zien is geweest. Dit sprookje van jong geluk met een droevig slot wordt in één grote flashback verteld waardoor de verschillende seizoenen ruimschoots aan bod komen. Een tearjerker die een stap neemt naar de volgende serie klassiekers die in de winter aan bod komen.
 
◉ Liefhebbers van onvervalste thrillers komen aan hun trekken bij Dressed to kill (1980), Brian de Palma's herfstige hommage aan Psycho van Hitchcock met een verrassende rol van Angie Dickinson.
 
◉ Maar liefst vier Oscars voor Robert Redford's regiedebuut Ordinary people (1980). Een meeslepend familiedrama over schuld en boete. De film werd in oktober opgenomen in Lake Forest, Illionois. De herfst speelt dan ook een belangrijke bijrol in dit meeslepend familieportret dat nergens goedkoop of sentimenteel wordt.
 
◉ Het geromantiseerde verhaal  van de eerste vijftien jaar van de Amerikaanse ruimtevaart zien wij terug in het epos The right stuff (1983) met een  bijrolletje voor de echte Chuck Yaeger als barman! Niet gekozen voor zijn herfstachtige thematiek maar als proloog op de film First Man van Damien Chazelle over het leven van Neil Armstrong.... de eerste man op de maan. In de bioscopen vanaf 11 oktober.

Beleef de herfst in het Filmhuis!

In dit programma: