Black Achievement Month

De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. 

Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

Vanaf 7 oktober kunt u kijken naar verschillende films die we in het kader van Black Achievement Month vertonen:

The Photograph
Eén foto ontketent een wervelwind van bijzondere verhalen. Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus.

Martin Luther King vs. The FBI
Een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

This Is Not a Burial, It's a Resurrection
Een kleine dorpsgemeenschap in Lesotho komt onder leiding van de 80-jarige weduwe Mantoa in verzet tegen de gedwongen huisuitzetting, in vorm van een melancholisch sprookje.


Black Achievement Month is een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Subsidiënten zijn Gemeente Amsterdam, Gemeente Den Haag, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Het Mondriaan Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst. IDFA is officiële partner.

In dit programma: