‹ naar info

Nieuws

22-12-2018

Goed jaar voor Filmhuis Den Haag

Filmhuis Den Haag verwacht het jaar positief af te sluiten met een recordaantal van meer dan 185.000 bezoekers over 2018, waaronder ca. 16.000 leerlingen voor filmeducatie. In totaal hebben meer dan 325.000 bezoekers het Filmhuis bezocht. Dit betekent dat  naast de bezoekers voor film en educatie ca. 135.000 mensen het Filmhuis hebben weten te vinden om het doorlopende filmprogramma in Studio A te bekijken, koffie te drinken, te werken of te dineren. Daarnaast wist het Filmhuis in 2018 de hand te leggen op een zeldzame 70-mm projector. In 2019 wordt deze projector feestelijk in gebruik genomen.

Populaire films en verbreding programma

De publiekstrekkers in 2018 waren onder meer de speelfilms Three billboards outside Ebbing Missouri, Den skyldige, Médecin de campagne en Loro. Qua documentaires waren Klanken van oorsprong en Maria by Callas favoriet.

In 2018 is Filmhuis Den Haag gestart met een aantal nieuwe, succesvolle samenwerkingen. Hiermee zijn programma en publiek verder verbreed. Nieuw zijn onder meer de reeks Cine China in samenwerking met de Haagse Chinese community, het iAfrica filmfestival, de maandelijkse reeks Hoe lees ik een film? met Lidewijde Paris en het kinderprogramma Boeken om naar uit te kijken in samenwerking met Bibliotheek Den Haag.
Ook het jaarlijkse Movies that Matter Festival trok weer veel bezoekers, net als het Eastern Neighbours Film Festival en de Film & Debat-avonden i.s.m. Montesquieu Instituut, ProDemos en Nieuwspoort.

Filmeducatie en (Haagse) makers

Op het gebied van filmeducatie staat Den Haag op de kaart. Ook in 2018 namen meer dan 16.000 scholieren deel aan een van de vele educatieve programma’s in Filmhuis Den Haag. De meest getalenteerde scholieren worden uitgenodigd om vaker terug te komen in het Filmhuis om hun talenten verder te ontwikkelen.

Ook biedt Filmhuis Den Haag een podium aan beginnende en gevestigde Haagse makers. Zo organiseerde het Filmhuis het afgelopen jaar het festival (je hebt het) Gemaakt in Den Haag in samenwerking met TV West en gingen de films Mata Hari: the naked spy (met Haagse actrice Florence Rapati), Drie vrouwen (Ida Does), M6nths (Eline Schellekens) en Kap Nâh (Bart Grimbergen) hier in première. Naast de Haagse makers bezochten in 2018 meer dan 100 filmmakers het Filmhuis om toelichting te geven op hun film.