‹ Terug naar MBO

Grenzeloze Verhalen

Verdieping

In deze combinatie-excursie krijgen leerlingen op een speelse manier inzicht in thema’s als vluchtelingen, mensenrechten, migratie en asiel. Studenten ervaren hoe het is om te vluchten in de interactieve ervaringsreis in het Humanity House. In Filmhuis Den Haag bekijken uw studenten een van de onderstaande films en krijgen zij een inleiding door onze filmdocent.  

Onze filmselectie:

The Wait 
(Denemarken, 2016, 55 min., Nederlands ondertiteld)
In veel opzichten is Rokhsar Sediqi een gewone scholier, die in een Deens dorp woont, bij de plaatselijke voetbalclub speelt en met haar vriendinnen praat over welke acteur uit The Hunger Games ze het leukst vinden. Niet zo gewoon is het dat zij dreigt te worden uitgezet. Ze is vijf jaar geleden met haar gezin uit Afghanistan gevlucht en in Denemarken beland. Maar een verblijfsvergunning krijgen haar ouders niet, omdat de autoriteiten niet geloven dat zij in Afghanistan gevaar lopen. Omdat Rokhsar de enige in het gezin is die vloeiend Deens spreekt, is de veertienjarige belast met het contact met advocaten, de immigratiedienst en andere instellingen. Het trekt een zware wissel op haar geestelijke gezondheid.

Watani my Homeland
(Duitsland, Verenigd Koninkrijk, 2017, 51 min., Nederlands ondertiteld)
Ondanks de oorlog in Syrië besluit een vader in Aleppo om niet te vluchten, maar met zijn vrouw en vier jonge kinderen in hun thuisland te blijven en te vechten voor een beter bestaan. Voor de kinderen is de oorlog de norm: ze helpen hun vader om zelfgemaakte bommen in elkaar te zetten en spelen zelfs ‘oorlogje’. Alles verandert wanneer papa op een dag wordt meegenomen door IS en moeder besluit dat het tijd is om te vertrekken. De kinderen vluchten samen met hun moeder via Istanboel naar Duitsland, waar ze uiteindelijk terechtkomen in het plaatsje Goslar. De kinderen lijken zich ondanks hun traumatische ervaringen redelijk snel aan te passen, maar moeder heeft het zwaar. Ondertussen wacht het gezin met smart op nieuws over hun vader, maar het verlossende woord blijft steeds uit. 

Grenzeloze Verhalen is een samenwerking van Humanity HouseMovies that Matter, en Filmhuis Den Haag. 

Praktische informatie

Leerjaar
leerjaar 1-4
Aantal
Maximaal 30 leerlingen per groep
Duur
Ervaringsreis 1,5 uur, Filmhuis Den Haag afhankelijk van de film
Prijs
€11,50 per leerling

Dit programma aanvragen

Details
Uw voorkeur voor datum en tijdstip

Tijd 1e Voorkeur

Tijd 2e Voorkeur

Tijd 3e Voorkeur

Onderwijsinstelling
Contactpersoon

Boekingen

Vraag hier uw educatieve programma aan.