Zorba the Greek

Michael Cacoyannis, Griekenland, Verenigde Staten, 142 min, Border Sessions, Inleiding door schrijver Charles Foster

Onderdeel van: English Specials

In het kader van Border Sessions vertonen wij woensdag 12 juni de filmklassieker Zorba the Greek. Met een inleiding door schrijver Charles Foster. 

Zorba the Greek is de legendarische film uit 1964 met Anthony Quinn als Zorba. Altijd een reden om die nog eens te vertonen, maar nu helemaal omdat schrijver Charles Foster in het kader van Border Sessions deze film uitkoos om over te vertellen in Filmhuis Den Haag. 

De film: kort gezegd leert de Zorba de schuchtere Engelse schrijver Basil (Alan Bates), die voor werk naar Kreta afreist, hoe het is om een levensgenieter te zijn. Met vele amoureuze ontwikkelingen, gedoe op het eiland en met de bevolking en natuurlijk de sirtaki. Zorba the Greek werd een onverwachte hit en won drie Oscars (beste actrice, art direction en cinematography).

Charles Foster (1962) is bekend vanwege zijn boek Being a Beast waarin hij schrijft over zijn leven als vos, otter en gierzwaluw. Serieus. Hij is verder advocaat en woont in Oxford. Hij koos Zorba the Greek vanwege “It’s an exploration of what makes us human - and of the boundary between human and non-human behavior.”

Regisseur
Michael Cacoyannis
Land
Griekenland, Verenigde Staten
Jaar
1964
Duur
142
Taal
Engels, Grieks
Ondertiteling
Engels

Tickets kopen

English subtitles