The wool doll

Ümmiye Koçak, Turkije, 73 min, Turkse titel: Yün bebek

Onderdeel van: English Specials

Op Internationale Vrouwendag komt film- en theatermaker Ümmiye Koçak vanuit Turkije naar Filmhuis Den Haag om over haar film The wool doll en vrouwenemancipatie te praten.

Deze film is Engels ondertiteld.

Het boerenmeisje Elif woont met haar onuitstaanbare oma in het Taurusgebergte. Als het meisje een pop krijgt, wordt het leven lichter.

Elif zit met haar moeder Hatice vast tussen de bergen en de onderdrukking van haar grootmoeder. Via een vriendinnetje verschijnt een pop in haar leven. De pop gaat veel voor haar betekenen en zorgt ervoor dat zij de situatie thuis aankan. Zij is ook bereid risico’s te nemen voor de pop.

Ümmiye Koçak schreef, regisseerde en acteerde in The Wool Doll. Ze ontving voor deze rol de Best Eurasian Artist Award op het Eurasian Film Festival in New York. Ümmiye Koçak schrijft theaterstukken en runt een vrouwelijke theatergroep in Arslanköy, een dorp in de zuidelijke provincie Mersin. De vrouwen van de theatergroep hebben de film geproduceerd. Onderliggend thema van Yün Bebek is geweld tegen vrouwen en de positie van vrouwen op het platteland. Koçak, zelf een vrouw van het platteland, kon niet verder studeren na de lagere school. Veel boeken lezen en het schrijven van theaterstukken werd haar zelfstudie.

Na de film vindt een nagesprek plaats met Ümmiye Koçak en Fatma Aktaş van de Haagse vrouwenorganisatie Stichting Avrasya onder leiding van journaliste Hassnae Bouazza.

English: The Wool Doll was produced by the women from Arslanköy Village in the Southern Province of Mersin. The film is based on a true story that deals with the subject of violence against women. The Wool Doll is the story of Elif, a farm girl living on the peak of Taurus mountains, who is stuck between the mountains and the oppressive presence of her grandmother in the house. Her world is suddenly lightened up by a baby doll owned by her friend. The desire to have a baby doll becomes a base for her to hold on to life and deal with the struggle in the house.

Eveneens in aanwezigheid van Ümmiye Koçak wordt The wool doll vertoond in De Vaillant op donderdag 8 maart om 10:40 en op vrijdag 9 maart om 19:00 in Theater Dakota.

Dit evenement maakt onderdeel uit van het themaprogramma Wonderwomen dat in het kader van Internationale Vrouwendag is gemaakt. Het gehele programma vindt u hier

Regisseur
Ümmiye Koçak
Land
Turkije
Jaar
2012
Duur
73
Taal
Turks
Ondertiteling
English

Tickets kopen