Yol - The full version

Serif Gören, Yılmaz Güney, Zwitserland, Turkije, 110 min, Engelse titel: The way

Onderdeel van: English Specials

Zaterdag 28 oktober om 11:15 inclusief inleiding door regisseur Reber Dosky.

Zondag 29 oktober om 14:00 inclusief talkshow na de filmvertoning met Reber Dosky (regisseur van o.a. Radio Kobani), Beri Shalmashi (filmmaker en journalist) en Freddy Sartor (journalist).

Turkije jaren ’80. Een aantal gevangenen mag een week op verlof. We volgen de mannen op hun reis naar hun familie en wat er van hun gezinnen over is. Buiten de gevangenis blijkt de onderdrukking niet minder streng dan erbinnen. Vooral de positie van de vrouw komt er bekaaid vanaf.

Als in Turkije na lange tijd het verlofsysteem voor de semi-open gevangenissen weer ingesteld wordt, behoren Yusuf, Ömer, Mevlut, Seyit en Mehmet tot de gelukkigen die een week verlof krijgen. Zij doorkruisen Turkije per bus, te paard en te voet, elk naar zijn eigen familie en vrienden. Maar thuis blijkt het niet veel beter. Vooral het geweld tegen vrouwen is ontluisterend.

De zes unieke verhalen vertellen over een universele drang naar vrijheid. De letterlijke vrijheid van leven buiten de gevangenis en zonder dictatoriaal regime maar ook de vrijheid van traditionele, sociale, familiale en zelf opgelegde beperkingen.

Regisseur Yılmaz Güney valt met zijn film niet alleen een regime aan, maar vooral een mentaliteit en een hele maatschappij. Het is een krachtig, niet mis te verstaan statement, gemaakt met eenvoudige maar subtiele middelen. Hij schreef de film terwijl hij zelf als Koerdisch activist zat opgesloten. Het filmen startte hij via zijn assistent Serif Gören. Na zijn ontsnapping uit de gevangenis werkte hij de montage zelf af in Zwitserland. Zijn politieke en sociale engagement is het hart van deze film, die in Cannes bekroond werd met de Gouden Palm.

English: A harsh portrait of Turkey, its people and its authorities, shown through the stories of six prisoners given a week's home leave, and the problems they encounter in adjusting to the world outside. Restauration Yol - The full version: Donat F. Keusch.

Regisseur
Serif Gören, Yılmaz Güney
Land
Zwitserland, Turkije
Jaar
2017
Duur
110
Taal
Turks, Koerdisch
Ondertiteling
English

Tickets kopen

Ismet Buyurgan (Stichting Hoops) “De teksten en films van regisseur Yılmaz Güney gaan vaak over het verlangen naar een eerlijke democratie, naar samen leven. Ik vind het heel goed dat deze film nu weer te zien is. Zodat we openlijk over onderwerpen kunnen praten.”