Winternachten: Onsterfelijkheid als keuze

60 min

Onderdeel van: Specials Winternachten 2019

Winternachten presenteert: Onsterfelijkheid als keuze

Filosoof Tom Dommisse deelt zijn gedachten over onsterfelijkheid en illustreert die met fragmenten uit onder meer E.T., Blade Runner, Wall-E, The Matrix, 2001: A Space Odyssey en Citizen Kane. De mens wil lang leven. Wetenschap en techniek helpen daarbij. In sciencefictionfilms worden deze wens en de technische mogelijkheden weerspiegeld. Maar soms ligt de fantasie dichtbij de realiteit. Denk aan Pixars Wall-E met het bijna menselijke robotje en de mensen die rondzweven, vastgeklonken aan hun touch screens. Of aan Citizen Kane van Orson Welles uit 1941, volgens velen de beste film ooit, waarin de machtswellust van de mediamagnaat samenvalt met de wens voor eeuwig leven. Nederlands gesproken.

Tom Dommisse (1958) is filosoof en docent muziekesthetica en cultuurfilosofie aan het Koninklijk Conservatorium. Sinds zijn tijd als universitair onderzoeker werkt hij in grensgebieden van de filosofie, waar deze raakt aan de literatuur, theater en politiek. Hij publiceerde over thema’s uit de esthetica, metafysica, politieke filosofie en rechtsfilosofie. Alle filosofie staat volgens hem telkens weer voor de opgave om een academische kwaliteit van denken te verbinden aan de noodzaak deze met zorg uit te dragen in de publieke ruimte. Theatergezelschappen weten hem te vinden voor gevraagde en ongevraagde dramaturgische adviezen. Hij houdt zich bezig met het werk van Thomas Mann, Pasolini en koestert een passie voor Shakespeare. Samen met STET English Theatre organiseerde hij in 2016 en 2018 een Shakespeare festival.

Voor het gehele Winternachten festival zijn er passe-partouts te koop per dag. Wilt u naar een los programma in Filmhuis Den Haag? Dan kunt u kaarten kopen via onze website en aan onze kassa. Vanwege Winternachten geldt er geen Cineville korting of andere kortingen. 

Jaar
2018
Duur
60

Tickets kopen