Winternachten: Frankenstein

James Whale, Verenigde Staten, 70 min

Onderdeel van: Specials Winter Klassiekers Winternachten 2019

In het kader van Winternachten vertonen wij de film Frankenstein met een inleiding door Martijntje Smits op vrijdag en een inleiding door Mark O'Connell op zaterdag. 

De geobsedeerde Dr. Henry Frankenstein (Colin Clive) is zijn tijd ver vooruit. Hij wil buiten God om een mens scheppen naar zijn eigen evenbeeld. Samen met zijn hulpje Fritz (Dwight Frye) rooft hij graven leeg en creëert hij een nieuw lichaam dat is opgebouwd uit "onderdelen" van de gestolen lijken. Hij heeft het waanzinnige idee om de aaneengenaaide mens uit de dood te laten herrijzen m.b.v een door hem zelf uitgevonden futuristische machine. Het lukt hem waarachtig om de levenloze, die is uitgerust met de hersenen van een crimineel, weder op te laten staan. Maar dan blijkt dat het afschuwelijke maaksel (Boris Karloff) een eigen leven leidt zonder dat Frankenstein enige invloed op het door hem geschapen monster heeft.

Er zullen weinigen zijn die het verhaal van Frankenstein niet kennen. Voor het origineel van Frankenstein moeten we terug de archieven in en komen uit in juni 1816. Op die dag werd het idee geboren om een boek te schijven waarin een lijk met levenswarmte zou kunnen worden begiftigd opdat het tot leven gewekt zou worden. In 1818 publiceerde Mary Shelley de roman. In 1931 volgde de eerste van de vele herdrukken die zouden volgen. Frankenstein werd de meest herdrukte roman uit de literatuur. De roman werd vele malen herbewerkt voor toneelproducties totdat in 1927 theaterproducent Hamilton Deane een herbewerking van Frankenstein van Peggy Webling uitkoos om op te voeren in het Engelse Preston. Na vele herzieningen kwam het stuk uiteindelijk onder ogen van dramaturg John L. Balderston die het verhaal grotendeels intact liet maar wel dingen toevoegde om het toneelstuk voor Broadway geschikt te maken. In 1931 kocht Universal de filmrechten voor US$ 20.000 en de verfilming kon gaan beginnen. Eind 1931 was Frankenstein een feit en werd een kaskraker. Nog steeds geldt deze versie van Frankenstein, ondanks een paar plotgaten, als één van de beste horror films ooit gemaakt. Vele adaptaties en vervolgen werden gemaakt, maar konden op The Bride of Frankenstein na, dat ook werd geregisseerd door James Whale en met Boris Karloff als het monster, nimmer tippen aan het origineel.

Voor het gehele Winternachten festival zijn er passe-partouts te koop per dag. Wilt u naar een los programma in Filmhuis Den Haag? Dan kunt u kaarten kopen via onze website en aan onze kassa. Vanwege Winternachten geldt er geen Cineville korting of andere kortingen. 

Regisseur
James Whale
Land
Verenigde Staten
Jaar
1931
Duur
70
Taal
Engels

Tickets kopen