Weiner - Film&Debat

Josh Kriegman, Elyse Steinberg, Verenigde Staten, 96 min, Scherpzinnige en pijnlijk grappige film over de ontsporing van de Amerikaanse politicus Anthony Weiner. AL

Onderdeel van: English Film & Democratie Specials

In het kader van Prinsjesfestival vertonen we op deze Film & Debat avond de film Weiner: over de wisselwerking tussen politiek en nieuwe media. Heel wat politici hebben hun carrière zien ontsporen, maar zelden is dat zo uitgebreid en genadeloos gedocumenteerd als in het scherpzinnige en pijnlijk grappige Weiner. 

De Amerikaanse politicus Anthony Weiner kwam in 2011 in opspraak vanwege sexting op sociale media– het leidde tot zijn aftreden als congreslid. Twee jaar later maakt hij een onverwachte politieke comeback door zich te mengen in de race om het burgemeesterschap van New York. Regisseur Josh Kriegman volgt de dramatische wederopstanding en – wanneer Weiners seksuele exhibitionisme wederom opspeelt – onvermijdelijke ondergang van de hardleerse politicus. De regisseur maakt dankbaar gebruik van de onbeperkte toegang die hij heeft tot Weiner zelf, zijn familie en zijn campagneteam. De film toont met humor en drama de dunne scheidslijn tussen politiek vertoon en persoonlijke tragedie en de meedogenloze manier waarop de media – wanneer ze eenmaal bloed hebben geroken – korte metten maken met een beschadigd publiek figuur.

Hoe belangrijk zijn media, en social media in het bijzonder, in de hedendaagse politiek? Maakt het uit wat iemand die een politiek ambt bekleed of ambieert, doet in zijn privéleven? Over die vragen houden we na afloop van de film een debat tussen experts én de zaal. Gasten bij deze discussie zijn: Kristof Jacobs, universitair docent op het terrein van democratie, politiek en social media & Maarten Hijink, persvoorlichter en campagnemedewerker voor de SP, kandidaat voor TK in 2017. Onder leiding van Louis Cornelisse (coördinator beleidspresentatie, directie communicatie ministerie van Veiligheid en Justitie).

Film & Debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, de gemeente Den Haag, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.

English: An examination of disgraced New York Congressman Anthony Weiner's mayoral campaign and the landscape of today's political landscape.

Regisseur
Josh Kriegman, Elyse Steinberg
Land
Verenigde Staten
Jaar
2016
Duur
96
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Winnaar U.S. Grand Jury Prize Best Documentary, Sundance 2016

Tickets kopen