Wan Pipel

Pim de la Parra, Suriname, Nederland, 111 min, Klassieker

Onderdeel van: Herfst Klassiekers Winter Klassiekers

Tijden & Tickets

Pim de la Parra's vertelling over de student Roy Ferrol die terugkeert naar Paramaribo, geldt als 'de eerste Surinaamse speelfilm'. De film toont de gespannen verhouding tussen jonge Surinaamse idealisten en het voormalig moederland.

Met Wan Pipel sneed regisseur De la Parra beladen thema’s aan: de relatie tussen voormalig moederland Nederland en de pas uitgeroepen Republiek Suriname en de verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname. Kiest de creool Roy (Borger Breeveld) voor zijn blanke Nederlandse vriendin Karina (Willeke van Ammelrooy) en een carrière in het welvarende Nederland of volgt hij zijn hart en trouwt hij met de Hindoestaanse Rubia (Diana Gangaram Panday), zijn grote liefde, en helpt hij het net zelfstandig geworden Suriname opbouwen?

De la Parra liet onnadrukkelijk de politieke en raciale spanningen zien van het multi-etnische Suriname, tegen de achtergrond van een liefdesgeschiedenis tussen een creoolse student en een Hindoestaanse jonge vrouw. Bijna 39 jaar later geldt de film nog steeds als richtingwijzer voor wie iets van Suriname wil begrijpen.

Regisseur
Pim de la Parra
Land
Suriname, Nederland
Jaar
1976
Duur
111
Taal
Nederlands, Hindi, Sranan
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen