Wan Pipel

Pim de la Parra, Suriname, Nederland, 111 min, Drama, Klassieker

Onderdeel van: Herfst Klassiekers Specials

Tijden & Tickets

​​In Suriname geldt Wan Pipel als een absolute klassieker. De film, die zijn wereldpremière beleefde op het Cannes-filmfestival van 1976, was de eerste Surinaamse speelfilm en bleef jaren in roulatie.

Met Wan Pipel sneed regisseur De la Parra beladen thema’s aan: de relatie tussen voormalig moederland Nederland en de pas uitgeroepen Republiek Suriname en de verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname. Kiest de creool Roy (Borger Breeveld) voor zijn blanke Nederlandse vriendin Karina (Willeke van Ammelrooy) en een carrière in het welvarende Nederland of volgt hij zijn hart en trouwt hij met de Hindoestaanse Rubia (Diana Gangaram Panday), zijn grote liefde, en helpt hij het net zelfstandig geworden Suriname opbouwen?

De la Parra liet onnadrukkelijk de politieke en raciale spanningen zien van het multi-etnische Suriname, tegen de achtergrond van een liefdesgeschiedenis tussen een creoolse student en een Hindoestaanse jonge vrouw. Bijna 39 jaar later geldt de film nog steeds als richtingwijzer voor wie iets van Suriname wil begrijpen.

Regisseur
Pim de la Parra
Land
Suriname, Nederland
Jaar
1976
Duur
111

Volgens velen is Wan Pipel de enige echte speelfilm die in en over Suriname is gemaakt

Tickets kopen