Walking in the opposite direction

Marc Waltman, Nederland, 96 min

Je ziet een documentaire van Jean-Paul van Mierlo en Marc Waltman. 
 

Walking in the Opposite Direction vertelt het verhaal van Adrian Borland, zanger van de Britse new wave band The Sound die in de jaren ‘80 (vooral ook in Nederland) populair was. 

“De grote uitdaging was een intieme film te maken over iemand die zelf niet aan het woord kon komen. Adrians vader, vrienden en bekenden hebben het verhaal verteld. Adrian zelf heeft via zijn songteksten zijn ziel tot spreken gebracht.”

The Sound maakte furore in het clubcircuit en stond ook tweemaal op Parkpop (1984 en 1987). Waar tijd- en stijlgenoten U2 en Echo and the Bunnymen de sprong naar het grote publiek wisten te maken, bleef het grote succes voor The Sound uit. Behalve in Nederland. Op 6 december 1987, de verjaardag van Adrian Borland, gaf The Sound, wat later zou blijken, hun laatste concert in (CJZ) Jongerencentrum ‘De Boerderij’. Borland stapte halverwege het concert doodleuk van het podium. Zijn fans in verwarring achterlatend. Niemand kon vermoeden wat toentertijd de reden was dat Adrian Borland dit deed. Tijdens het produceren van de film werd de makers pas duidelijk dat Borland streed tegen een mentale stoornis.

“Eigenlijk wist ik niet waar ik aan begon”, zegt Jean-Paul van Mierlo. “Ik zadelde mezelf op met een moeilijke opdracht met alle financiële risico’s van dien. Maar wat ben ik blij met het eindresultaat. En wie had kunnen denken dat we 3,5 jaar nadat het idee ontstond op IDFA zouden staan? Marc (Waltman) heeft vakwerk geleverd en het verhaal is echt boeiend, of je nou wel of geen fan bent van de muziek”. De film ging in 2016 in wereldpremière op IDFA.

Regisseur
Marc Waltman
Land
Nederland
Jaar
2016
Duur
96
Taal
Engels

Tickets kopen