Vrouwen, krijgers en de strijd voor de aarde

Elizabeth Castle, Verenigde Staten, 65 min

Filmhuis Den Haag vertoont eenmalig de film Warrior Women in aanwezigheid van activisten Madonna Thunder Hawk en Marcella Gilbert. Een uniek programma, gepresenteerd door Serv Wiemers.

Van Warrior Women en van Madonna Thunder Hawk leren we dat indianen niet in musea thuis horen, maar dat we juist veel van hun levensvisie kunnen leren. Over leiderschap dat niet hiërarchisch is; over respect voor de aarde; over gelijkwaardigheid en balans tussen vrouw en man en tussen alles dat leeft.

‘Indianen’ kennen we uit films, musea en spannende avonturenboeken. Lange tijd leken ze daar rustig weggestopt, maar sinds de jaren zeventig eisen de oorspronkelijke bewoners van Amerika hun rechten op en een eerlijke plaats in de wereldgemeenschap. Waarom mogen alle volken zichzelf besturen, maar indiaanse volken niet? De American Indian Movement, de indiaanse krijgers van nu, kwam in opstand, en die krijgers zijn niet alleen mannen. Eén van de prominente leiders van deze beweging was en is Madonna Thunder Hawk. Over haar leven en haar strijd is een prachtige film gemaakt die nu prijzen wint in de VS: Warrior Women.

Madonna Thunder Hawk & Marcella Gilbert
Madonna Thunder Hawk, een Oohenumpa Lakota (Sioux), strijdt haar hele leven al tegen kolonisatie. Van Alcatraz (1969) en Wounded Knee (1973) tot de recente protesten bij Standing Rock tegen de Dakota Access Pipeline (NoDAPL).
Marcella Gilbert is de dochter van Madonna Thunder Hawk. In de voetsporen van haar moeder zet zij zich in voor de lokale gemeenschap op het Cheyenne River indianenreservaat, met een focus op gezond lokaal voedsel en behoud van de inheemse cultuur.
Beiden zijn aanwezig om hun verhaal te vertellen.

Serv Wiemers
Serv Wiemers is schrijver en diplomaat en bezocht dertig indianenreservaten in Noord-Amerika en sprak met honderden leiders, krijgers en medicijnmannen. Hij schreef daarover het boek ‘Veerkracht, Indianen van nu over de wereld van morgen’, waarin ook een hoofdstuk is gewijd aan Madonna Thunder Hawk. De indiaanse waarden zijn anders dan de onze, maar nu wij tegen onze eigen grenzen aanlopen, met klimaatcrisis, afnemende biodiversiteit en plastic soep, is het hoog tijd serieus naar Madonna Thunder Hawk en haar mensen te luisteren om de aarde en onszelf te redden.

Warrior women (65 min/ Engels gesproken/ geen ondertiteling)
De film vertelt het verhaal van moeders en dochters die vechten voor hun ‘indigenous rights’ binnen de  American Indian Movement van de jaren ‘70. De nadruk ligt op Madonna Thunder Hawk’s levenslange strijd voor dekolonisatie in Noord-Amerika en over de volgende generaties van activisten de door haar geïnspireerd zijn. Thunder Hawk groeide op in het traditionele land van de Sioux, ook bekend onder de naam Lakota of ‘Oceti Sakowin’. Ze was een van de leiders van de American Indian Movement in de jaren ‘60 en ’70 en is mede-oprichter van Women of All Red Nations en van de Black Hills Alliance. In 1974 begon ze met de We Will Remember Survival School, een radicaal indiaans alternatief voor overheidsscholen.
Warrior Women vertelt een verhaal van alternatief leiderschap, biedt een vrouwelijk perspectief op de geschiedenis en onderzoekt de effecten van de politieke strijd, ook op het persoonlijke niveau en de relatie tussen moeder en dochter. 

Programma
- Inleiding door Serv Wiemers
- Film Warrior Women
- Gesprek en Q&A met Madonna Thunder Hawk & Marcella Gilbert, moderator Serv Wiemers

Voor dit exclusieve programma is de ticketprijs 15 euro. Kortingen geldig. Cinevillers betalen een toeslag van 2,50 euro.

Regisseur
Elizabeth Castle
Land
Verenigde Staten
Jaar
2019
Duur
65
Taal
Engels
Ondertiteling
geen

Tickets kopen