Voorbij Chinatown

Boudie Rijkschroeff, Nederland, 45 min

Onderdeel van: Cine China Specials

Met na afloop een Q&A met regisseur Boudie Rijkschroeff. Onderdeel van het ChinaFestival.

In 1911 arriveerden de eerste Chinezen als zeelieden in Nederland. Toen eind jaren ’20 een wereldwijde economische crisis uitbrak, raakten deze zeelieden werkloos. Ze hadden echter geen geld om terug te keren naar hun thuisland en bleven dus noodgedwongen, zonder inkomen, in Nederland. Maar ze bleven niet bij de pakken neerzitten en gingen pindakoekjes verkopen. Met de opbrengsten hiervan, begonnen ze met het openen van restaurants.
Anno 2017 telt Nederland ruim 2.200 Oosterse restaurants. De Chinese gemeenschap in Nederland bestaat uit meer dan 100.000 personen. Ruim 15.000 Chinese Nederlanders wonen in Den Haag en omgeving.

Over deze Chinese gemeenschap bestaan wisselende beelden: ze doen het goed en zouden zelfs een toonbeeld van integratie zijn, maar tegelijkertijd worden zij door buitenstaanders nog steeds gezien als een gesloten en naar binnen gerichte groep. Hoe is het nu in werkelijkheid met hen gesteld? In deze documentaire, die zich richt op de thema’s ‘Identiteit’, ‘Ondernemerschap en Prestatiegerichtheid’ en ‘Solidariteit en Maatschappelijke Participatie’, wordt op zoek gegaan naar een antwoord op die vraag.

Aan de hand van gesprekken met ruim 15 Chinese Nederlanders (voornamelijk uit de regio Den Haag) wordt in beeld gebracht welke ontwikkelingen zich in de afgelopen decennia hebben voorgedaan en wordt een lijn doorgetrokken naar de nabije toekomst.

Regisseur
Boudie Rijkschroeff
Land
Nederland
Jaar
2018
Duur
45
Taal
Nederlands

Tickets kopen