Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies

Matteo Moneta, Italië, 85 min, Kunst, Van Gogh

Onderdeel van: Arts in Cinema Specials

Een nieuwe kijk op Van Gogh, door het erfgoed van de grootste private verzamelaar van kunstwerken van de Nederlandse schilder: Helene Kröller-Müller (1869-1939) die in de vroege 20ste eeuw bijna 300 werken van Van Gogh verkreeg. 

Het verhaal wordt verteld van een vrouw die in Van Goghs geestelijke kwellingen haar eigen worsteling herkent en toont ons ook de artistieke schatten en de zeldzaam naturalistische en architecturale schoonheid van het museum zelf. Tevens zien we de visuele parels uit de Milanese, Florentijnse en Italiaanse Renaissance. 

De film volgt de existentiële strijd van de schilder, gezien door diverse passages uit de brieven aan zijn broer Theo die de toon van de tentoonstelling bepalen, met als achtergrond de verschillende locaties waar Van Gogh woonde en werkte, van Parijs tot de Provence. 

Deze tentoonstelling vertelt niet slechts het verhaal van Van Goghs kunst en genialiteit, maar leert ons ook het belang van tekeningen als deel van zijn artistieke techniek. Zijn ogenschijnlijk impulsieve doeken waren juist het resultaat van lange voorstudies, niet zozeer schetsen maar al kunstwerken op zich. In deze tekeningen zie je al de vloeiende, soms onderbroken lijnen die zo karakteristiek zijn voor zijn schilderijen. 

Regisseur
Matteo Moneta
Land
Italië
Jaar
2018
Duur
85
Taal
Italiaans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen