Up the mountain

Zhang Yang, China, 126 min, China, Documentaire

Onderdeel van: Cine China English Specials

Kunstenaar Shen Jianhua is jaren geleden uit Shanghai verhuisd naar een afgelegen bergdorp. Hier geeft hij tekenlessen, die een grote impact op het leven van de deelnemers hebben.

In het landhuis van de meester-schilder is het een zoete inval van schilderende gasten. Een van Shens leerlingen raakt onder de indruk van zijn moderne levensstijl en vraagt zich af of hij met zijn nieuwe vrouw naar de grote stad zal verhuizen.

Oudere dames maken ondertussen kleurrijke schilderijen van wat er allemaal gaande is in het dorp: het nieuwjaarsfeest, pasgeboren kittens, een kookfestijn. Regisseur Zhang Yang vangt hun toevallige, soms komische gesprekken op en volgt hun kalme dagritme. Hij maakte zo ook een film over de warmte van het haardvuur, het geluid van geknakte maïskolven, het pruttelen van de vissoep. In schitterende doorkijkjes met veel dieptewerking en geometrische precisie, vangt Zhang dit leven in de bergen. De betoverende composities en kleuren – elk verticaal frame is als een schilderij – vraagt van ons eenzelfde rust en aandacht als het ambacht van de schilder.

Regisseur
Zhang Yang
Land
China
Jaar
2018
Duur
126
Taal
Mandarijn
Ondertiteling
Engels

Tickets kopen