Una

Benedict Andrews, UK, 95 min, Drama, Verboden relatie, 12+

Onderdeel van: English

Tijden & Tickets

Una gaat door op wat Stanley Kubrick in 1962 met Lolita vanwege de ‘Production Code’ in Hollywood slechts mocht suggereren (hoewel de goede verstaander best snapte waarover het ging). Die beroemde film was de adaptatie van een controversiële roman uit 1955 van Vladimir Nabokov; Una is gebaseerd op het toneelstuk Blackbird van David Harrower uit 2005.

Vijftien jaar geleden liep de toen dertienjarige Una weg van huis met haar buurman Ray. Zij was dolverliefd, hij verleidde haar met de belofte van een reis door Europa maar dumpte haar onderweg in een B&B. Vervolgens werd Ray veroordeeld voor seksueel misbruik van een minderjarige.
Nu woont Una in een Engels stadje bij haar moeder. Zij heeft een nogal morsige levensstijl, vol alcohol en one night stands. Op een dag herkent zij Ray op een foto in een of ander blad en besluit hem op te sporen. Onverwachts staat zij voor hem in de fabriek waar hij werkt: hij is kwaad en tegelijk ook bang vanwege dit onaangekondigde bezoekje. Na zijn gevangenisstraf heeft hij zijn naam in Peter veranderd en is hij met zijn nieuwe echtgenote Yvonne een vers leven begonnen. Una is er nog steeds heftig van overtuigd dat ze voor elkaar bestemd zijn; haar fixatie is zo intens dat het bijna sadistisch uitpakt. Pijn en onderdrukte verlangens komen weer in alle hevigheid naar boven, maar welke emotie precies bij wie hoort is ook voor henzelf niet exact duidelijk. Deze confrontatie, gevoed door flashbacks naar het verleden, werpt verwarrend licht op de schijnbaar heldere scheidslijn tussen dader en slachtoffer in een pedofiele relatie. En verder is er in de plot een afleidend zijlijntje verweven over Scott, een collega van Peter, en hun baas Mark.

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de verwikkelingen rond een verboden, pedofiele relatie verwerkt zijn tot een film. Zelfs Kubricks versie van Lolita is in 1997 ‘geactualiseerd’ door Adrian Lyne, die al geruchtmakende films als Indecent proposal, Fatal attraction en 9 ½  weeks had geregisseerd. Overigens ging Lyne - net als Kubrick en Andrews met Una - de erotische implicaties niet uit de weg, maar dan eveneens zonder iets expliciet te tonen.

English: When a young woman unexpectedly arrives at an older man's workplace, looking for answers, the secrets of the past threaten to unravel his new life. Their confrontation will uncover buried memories and unspeakable desires. It will shake them both to the core.
Regisseur
Benedict Andrews
Land
UK
Jaar
2017
Duur
95
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Is pedofilie altijd misbruik, vraagt Benedict Andrews zich af in het gedurfde, spannende Una.

    De Filmkrant

  • Sprankelend acteerwerk maakt van Una zelfverzekerde debuutfilm

    De Volkskrant

De rol van Una wordt gespeeld door Rooney Mara, bekend van Carol, The Social Network en Side Effects.

Tickets kopen