Throne of Blood

Akira Kurosawa, Japan, 110 min, Drama, Japan

Onderdeel van: English Filmhuis Klassiekers Specials Winter Klassiekers

De Japanse hervertelling van Macbeth maakte Kurosawa op de flanken van de berg Fuji. Het verhaal is grotendeels trouw aan Shakespeare, maar in de vormgeving is het ondergeschikt aan Kurosawa's eigen visuele stijl en zijn ideeën over macht.
Eigenlijk was Kurosawa niet van plan om Throne of Blood zelf te regisseren: hij schreef het scenario met een andere regisseur in gedachten. Maar toen zijn studio Toho zag wat de film moest gaan kosten, eisten zij dat hij zelf de regie op zich zou nemen.

Het verhaal volgt in grote lijnen Shakespeare's Macbeth: twee samurai, Washizu en Miki, zijn verdwaald in het bos en ontmoeten een waarzegster die voorspelt dat Washizu machtig zal zijn, maar dat Miki's kinderen uiteindelijk zullen zegevieren. Washizu wordt inderdaad de machthebber van het kasteel. Het is zijn vrouw die hem ervan overtuigt dat hij zijn rivalen uit de weg moet ruimen om zijn macht te vergroten. Hij volgt haar raad op en doodt vele van zijn concurrenten, inclusief Miki. Als Miki's zoon het kasteel van Washizu bestormt, komt de voorspelling uit; zijn zoon wordt dood geboren, zijn vrouw wordt waanzinnig en in een grootse finale wordt hij gedood door de pijlen van zijn eigen mannen.

In Throne of Blood combineert Kurosawa zijn dynamische stijl voor de gevechtsscènes met verstilde en uiterst gestileerde scènes, waarvoor hij putte uit de traditie van het Nô theater. Het resultaat is een van meest originele én toegankelijke Shakespeare-verfilmingen.

Regisseur
Akira Kurosawa
Met o.a.
Toshirô Mifune, Minoru Chiaki, Isuzu Yamada
Land
Japan
Jaar
1957
Duur
110
Taal
Japans
Ondertiteling
Engels

​Kurosawa verfilmde Shakespeare in totaal drie keer. Behalve Throne of Blood (1957) ook The Bad Sleep Well (1960) en Ran (1985).

Tickets kopen

English subtitles