The student

Kirill Serebrennikov, Rusland, 118 min, Een Russische scholier drijft zijn omgeving tot wanhoop met zijn extreme interpretatie van de Bijbel. 12+

Een Russische scholier drijft zijn omgeving tot wanhoop met zijn extreme interpretatie van de Bijbel. Op het Vlissingense festival Film by the Sea ontving The student/The martyr de Youth Jury Award.

Venya, een middelbare scholier in Kaliningrad, heeft God ontdekt en gaat met trefzeker gekozen citaten uit zijn beduimelde exemplaar van de Heilige Schrift tekeer tegen alles wat in zijn ogen verwerpelijk is. Bij de zwemles weigert hij het water in te gaan: bikini’s zijn de Heer een gruwel. Aarzelend komt de schoolleiding hem tegemoet: voortaan moeten de meisje een badpak dragen. Dan richt Venya zijn pijlen op de lessen seksuele voorlichting. Ook het feit dat bij biologie Darwins evolutietheorie ter sprake komt, is een schande. De directrice dringt er bij biologielerares Elena op aan ook het Bijbelse scheppingsverhaal in de les te behandelen, maar zij weigert welbewust. Zij wil de confrontatie met Venya aangaan en hem met zijn eigen wapens verslaan.

Kirill Serebrennikov werkt vooral als theaterregisseur, met tussendoor dingen voor de tv en het regisseren van films. Zijn vader was chirurg, zijn moeder lerares Russische literatuur en dus was zijn studie Natuurkunde een veilige keuze. Toch ging hij na zijn afstuderen cum laude in Rostov nog een opleiding aan de Theaterschool in Moskou volgen. De laatste jaren leidt hij als artistiek directeur het Gogol Theater in Moskou. Daar bracht hij met veel succes een toneelstuk van Marius von Mayenburg dat oorspronkelijk in het Schaubühne Theater in Berlijn in première was gegaan. Dit stuk bewerkte hij vervolgens tot (M)uchenik  (de film).

Serebrennikov paste het verhaal aan de huidige situatie in Rusland aan. Hij doet een overduidelijke aanval op de toenemende invloed van de Russisch-Orthodoxe kerk op de samenleving in het land van Poetin. Iedere krantenlezer weet dat de Bijbel net als de Koran genoeg stof bevat om een getroebleerde jongere tot extreme daden te verleiden. Dat Venya al die teksten niet uit zijn duim zuigt, laat Serebrennikov zien door in de hoek van het beeld steeds te vermelden in welk kapittel en boek het betreffende citaat te vinden is.

De regisseur wist een beroemde cameraman te strikken voor M)uchenik. Vladislav Opelyants heeft veel samengewerkt met Nikita Mikhalkov, een van de toonaangevende regisseurs uit de laatste decennia van het Sovjet-tijdperk. “I told him, ‘Look we don't have a lot of money, we have almost no lights, but here is the story and I want to take it with long takes.’ For him it was crazy, but he told me, ‘Okay let's try.’"

En het is een belangrijke film geworden. Zo zei Serebrennikov, “I think the characters are fighting for their vision of life; it's a fight of different consciousnesses. For this teenage boy, it's, of course, a testosterone explosion, and the girls don't pay attention to him and he has a crisis in his family, no father, mother is stupid. Nobody understands him and he has to do something with his ego, to show himself to the world, ‘Here I am.’ It's a problem and it evolves into violence, into catastrophe.”

The student / (M)uchenik werd op internationale festivals bekroond: in Cannes kreeg Serebrennikov de Prix François Chalais overhandigd, waarmee de verzamelde journalisten de film eren die “het best de realiteit van onze moderne wereld verbeeldt”, en in Bologna en Vlissingen was er de Publieksprijs, ook niet onbelangrijk!

Bekijk de film via Filmthuis
Speciaal geselecteerde films die bij ons draaien zijn gelijktijdig ook thuis in onze online zaal - Filmthuis - te zien. Via je TV, laptop, tablet of smartphone kan dat 24 uur per dag. Geen tijd om de deur uit te gaan? Bezoek ons dan ook eens vanuit huis. Klik op de player hier onder om de film te bekijken.
Regisseur
Kirill Serebrennikov
Land
Rusland
Jaar
2016
Duur
118
Taal
Russisch
Ondertiteling
Nederland
  • Adolescent in een ‘nieuw’ oud Rusland

    NRC

  • Fundamentalisme als daad van jeugdig verzet

    Trouw

  • Een trefzeker geacteerd ensemblestuk

    De Filmkrant

De Russische titel (M)uchenik is een spellingsgrapje: “muchenik” betekent martelaar en “uchenik” leerling. Venya verenigt beide kwaliteiten.

Tickets kopen