The sense of an ending

Ritesh Batra, Verenigd Koninkrijk, 108 min, Drama, London, Naar bekroond boek, Jeugdliefde, AL

Onderdeel van: English

Tijden & Tickets

Intelligent, Brits drama gebaseerd op het gelijknamige, met een Booker Prize bekroonde boek van de gerenommeerde Britse schrijver Julian Barnes, in Nederland uitgebracht met de titel Alsof het voorbij is.

Tony Webster is een teruggetrokken eind-zestiger, die ergens in Londen nog een exclusief winkeltje in antieke Leica-fototoestellen bestiert. Al jaren geleden is hij gescheiden, maar met Margaret, zijn ex, onderhoudt hij een vriendschappelijke relatie. Het enige wat verder opvalt in zijn kabbelende bestaan is de band met zijn enige kind Susie, die op haar 36-ste als alleenstaande lesbienne besloten heeft toch zwanger te willen worden (In de oorspronkelijke roman van Julian Barnes is Susie al jaren getrouwd en hebben zij en haar man, een arts, een jongen en een meisje. Dat is nogal ‘gewoontjes’.). Dan, ‘out of the blue’, krijgt hij bericht dat mevrouw Ford, de moeder van zijn eerste vriendinnetje, hem een erfenis heeft nagelaten: een klein geldbedrag èn het dagboek van zijn briljante schoolvriend Adrian Finn. Dat dagboek wordt echter achtergehouden door Veronica, met wie Tony in zijn eerste jaar op de universiteit een relatie heeft gehad. Ondanks de ‘swingende sixties’ was het een weinig sprankelende affaire, waar hij zelf een punt achter heeft gezet. Geïntrigeerd probeert Tony het dagboek te pakken te krijgen. En dan blijkt dat de door hem verbroken driehoek met Veronica en Adrian tot pijnlijke consequenties heeft geleid die hij aanvankelijk negeerde en later heeft bijgekleurd. Dan verzucht hij: “How often do we tell our own life history? How often do we adjust, embellish, make sly cuts? How often indeed…”

In een interview met The Guardian - toen The sense of an ending de Booker Prize nog niet had gewonnen - spreekt Julian Barnes ook over een eerder boek, Nothing to be frightened of. Daarin geeft hij toe dat hij en zijn broer vaak van mening verschillen over details uit hun gedeelde jeugd. Die broer, een filosoof, houdt vol dat herinneringen vaak zo drastisch fout zijn dat ‘onafhankelijk bewijsmateriaal’ absoluut noodzakelijk is. In dat boek geeft Julian Barnes een mooie samenvatting van diens stelling: "We talk about our memories, but should perhaps talk more about our forgettings, even if that is a more difficult – or logically impossible – feat." Zelf besluit Julian niettemin bewust: "I am more trusting, or self-deluding, so shall continue as if all my memories are true."

Precies deze tweespalt over de onbetrouwbaarheid van herinneringen is de grondslag voor Julian Barnes’ boek The sense of an ending. En dus ook van de verfilming door de uit India afkomstige regisseur Ritesh Batra, die internationaal doorbrak met zijn veelvuldig bekroonde, hartverwarmend sentimentele speelfilmdebuut The lunchbox.

English: A man becomes haunted by his past and is presented with a mysterious legacy that causes him to re-think his current situation in life.

Regisseur
Ritesh Batra
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2017
Duur
108
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Jim Broadbent vormt als zelfgenoegzame Tony een prima koppel met de stekelig broeiende Charlotte Ramling

    NRC

De regie was in handen van de uit India afkomstige regisseur Ritesh Batra, die doorbrak met zijn bekroonde film The Lunchbox.

Tickets kopen