The Poetess - mtm on tour

Stefanie Brockhaus, Duitsland, 90 min

Onderdeel van: English Movies that Matter On Tour Specials

In december presenteert Movies that Matter on tour de film The Poetess. Met na afloop een nagesprek georganiseerd door Amnesty International Den Haag.

De 43-jarige Hissa Hilal uit Saudi-Arabië verwerft internationale roem wanneer ze als een van de weinige vrouwen meedoet aan een talentenjacht op televisie voor Arabische dichters. Haar poëzie is controversieel: ze bekritiseert extremistische fatwa’s en neemt het op voor vrouwenrechten.

Million’s Poet is een televisieprogramma dat vanuit Abu Dhabi wordt uitgezonden en in de Arabische wereld zeer populair is. Het draait hier niet om de zang- of danskunsten van de deelnemers, zoals bij veel westerse programma’s, maar om de dichtkunst. Het zijn vooral mannen die meedoen aan de wedstrijd. Wanneer Hissa het programma voor het eerst op televisie ziet, valt het haar tegen dat er zo weinig noemenswaardige vrouwelijke deelnemers zijn en ze meldt zich aan. Tot haar vreugde wordt ze uitgenodigd om mee te doen en al snel verwerft ze internationale bekendheid met haar kritische gedichten over extremisme en ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

De documentaire schetst aan de hand van gesprekken met Hissa en televisiefragmenten van de show een beeld van de Saudische samenleving; hoe het openbare leven voor vrouwen door de jaren heen drastisch veranderde door de toenemende striktheid en steeds extremere religieuze regelgeving.

Na afloop is dichter Huda Diban te gast. Huda kwam twee jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Ze is een dichter die in het Arabisch schrijft en daalnam aan vele poëziefestival in Syrië en ook in Nederland. Haar poëtische teksten behandelen onderwerpen zoals vrouwen, hun angsten en dromen, moederschap, oorlog en vrijheid. Ze werkt nu in de kunst met Syrische kinderen. Hida zal uit eigen werk voordragen. 

After the movie an aftertalk organised by Amnesty International The Hague

Regisseur
Stefanie Brockhaus
Land
Duitsland
Jaar
2018
Duur
90
Taal
Arabisch
Ondertiteling
Engels

Tickets kopen

English subtitles

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl