The party

Sally Potter, Engeland, 71 min

Onderdeel van: English

The party is een zwarte komedie met een wrange kern. Een indringend verhaal over mensen en relaties. Een vlijmscherpe analyse van politiek en ideologie, vol puntige dialogen. En een ‘all star cast’, claustrofobisch gesitueerd in een huis dat ooit een veilige haven was. Bijna ‘real time’ gefilmd in oogstrelend zwart/wit dat bewust wil verwijzen naar Hollywoodklassiekers en meesterwerken van de Britse cinema uit de jaren ‘60.

In dit zowel wrange als hilarische portret van een vriendengroep treden drie zeer verschillende paren en een losse man op. Het feestje wordt gegeven door Janet ter gelegenheid van haar promotie tot Schaduwminister van Volksgezondheid. Bill, zelf een nogal klagerige academicus, is de echtgenoot van deze ambitieuze politica. April is Janets beste vriendin, een onafhankelijke, sterke, feministische vrouw die een af-en-aan relatie onderhoudt met Gottfried, die als levenscoach de nodige zweverige platitudes in petto heeft. Martha, collega en oudste vriendin van Bill, arriveert met haar dertig jaar jongere (en kersverse) partner Jinny. Het gezelschap wordt gecompleteerd door Tom, een bankier met een afkeer van intellectuele goedmensen, die van plan is om tijdens het feestje een appeltje te schillen. Het feestje neemt inderdaad een dramatische wending als Bill een schokkende mededeling doet. Het blijkt niet zijn enige geheim te zijn en de gasten worden meegesleurd in een opeenstapeling van onthullingen en confrontaties. Liefde, vriendschap en idealen komen op losse schroeven te staan. Alle illusies die de vrienden over zichzelf en elkaar hebben gaan aan scherven, samen met de inboedel.

Sally Potter haar cast en crew op voor een intense week repetities. Zij wilde alle scènes van de film, die zich afspeelt tijdens één volledige dag en avond, in chronologische volgorde opnemen alsof het een echte party betrof. De opnames vergden een fysiek uitputtende draaitijd van twee weken.

Regisseur
Sally Potter
Land
Engeland
Jaar
2017
Duur
71
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Een aaneenschakeling van hilarische oneliners

    NRC

  • Zelden ontspoorde een filmfeestje zo bijtend intelligent als in The Party

    De Volkskrant

Tickets kopen