The King - Film & Debat

Eugene Jarecki, Verenigde Staten, 107 min, Verenigde Staten, Roadtrip, Elvis

Onderdeel van: Democratie in debat Specials

In de debatreeks Democratie in debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 18 oktober in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de documentaire The King. Na afloop vindt een debat plaats met Arjen van Veelen en Victor Vlam

In deze muzikale road-trip neemt regisseur Eugene Jarecki de kijker mee op een indrukwekkende reis door Amerika in een Rolls Royce uit 1963, ooit eigendom van muzieklegende en King of Rock ’n Roll Elvis Presley. Meer dan 40 jaar na de dood van de zanger, onderzoekt deze documentaire de staat van het land dat Presley achter zich liet. Een land dat, net als Elvis, jong, mooi en veelbelovend begon maar in de loop der tijd bezweek aan de vernietigende gevolgen van verslaving, geld en macht. De presidentiële verkiezingen van 2016 staan voor de deur en zakenman Donald Trump kan president worden.

The King schetst een portret van de Amerikaanse droom in kritische tijden waarin volgens de makers de democratie op het spel staat. Regisseur Eugene Jarecki, tweevoudig Sundance Grand Jury winnaar, kocht voor de documentaire de klassieke Rolls Royce en bouwde deze om tot een klein podium waarin gasten plaats nemen voor muzikale optredens of politiek en cultureel commentaar. In de film komt een groep bekende Amerikanen aan het woord waaronder Alec Baldwin, Rosanne Cash, Chuck D, Emmylou Harris, Ethan Hawke, Van Jones, Mike Myers, Dan Rather en vele anderen.

Na afloop vindt een debat plaats over hoe we vanuit Europa tegen de Verenigde Staten aankijken. Hoe is het jonge, veelbelovende land waarin alles mogelijk was, het ideal van ‘the American dream’ bezweken onder de druk van macht, geld en corruptie? Wat moeten we weten over de Amerikaanse samenleving om Amerika en met name de populariteit van president Donald Trump beter te begrijpen?

Het debat wordt gevoerd met twee ervaren Amerikakenners: schrijver en journalist Arjen van Veelen en presentator en debatleider Victor Vlam. 
Arjen van Veelen werkte voor NRC Handelsblad. Van 2015 tot 2016 woonde hij in St. Louis, Missouri. Hij werkte daar als freelance Amerika-correspondent voor o.a. Nieuwsuur en De Correspondent.In juni 2018 verscheen zijn nieuwste boek Amerikanen lopen niet.
Victor Vlam is Amerikakenner en een bekende debatleider bij een talloze bijeenkomsten en debatten. Daarnaast heeft hij artikelen geschreven voor Trouw en NRC en geeft hij lezingen over de Amerikaanse politiek. Zijn passie voor de Verenigde Staten is ontstaan doordat hij zeven jaar van zijn jeugd doorbracht in New York en Virginia.

Democratie in Debat is een initiatief van Montesquieu Instituut, Filmhuis Den Haag, Nieuwspoort en ProDemos. Op de hoogte blijven van alle evenementen in de reeks? Like ons dan op Facebook.

Afbeelding Arjen van Veelen, ©Lizzy Ann

Regisseur
Eugene Jarecki
Met o.a.
Alec Baldwin, Rosanne Cash, Chuck D, Mike Myers en vele anderen.
Land
Verenigde Staten
Jaar
2018
Duur
107
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen