The Favourite

Yorgos Lanthimos, Verenigd Koninkrijk, 120 min, Drama, Kostuum, 12+

Onderdeel van: English

Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen.
 

De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woedeuitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Wanneer Sarah, Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Als oorlogspolitiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

Genomineerd voor 10 Oscars, o.a. voor 'Beste Film', 'Beste Regisseur' en 'Beste Actrice'.

Regisseur
Yorgos Lanthimos
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2019
Duur
120
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Vilein-komisch kostuumdrama... Alles in deze film klopt.

    VPRO Cinema

  • Een kostuumdrama dat je zelden ziet: ondeugend, stoutmoedig en vrijpostig. Met drie fenomenale hoofdrolspeelsters.

    Algemeen Dagblad

  • Vooral Olivia Colman als koningin Anne is onvergetelijk ... Haar koningin Anne is als de film zelf: verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch. Wereldvreemd, en daarmee juist menselijk

    De Volkskrant

Olivia Colman won tijdens het filmfestival van Venetië de prijs in de categorie Beste Actrice.

Tickets kopen