Tesnota

Kantemir Balagov, Rusland, 118 min, Drama, Russisch

1998. Een Joodse familie in het Russische Naltsjik – op de uitlopers van de Kaukasus – dreigt verscheurd te raken als zoon David en zijn verloofde Lea gekidnapt worden.

Maar Balagov richt zijn camera vooral op dochter Ilana, een opstandige tomboy die zichzelf probeert los te vechten uit de traditionele familiestructuur. Ze sleutelt het liefst in haar vaders garage aan auto’s, maalt niet om de tradities en de religieuze voorschriften waaraan haar ouders zo gehecht zijn en heeft zelfs een stiekeme relatie met een Kabardische jongen. Wanneer haar broer en zijn verloofde ontvoerd worden, zien haar ouders geen andere oplossing dan Ilana uit te huwelijken aan een timide Joodse man, wiens familie in ruil het losgeld zal betalen. Het is niet verrassend dat Ilana daar niet warm voor loopt.

In dit regiedebuut onderzoekt Kantemir Balagov niet de mechanismes van de kidnapping, maar de emotionele tol die de familie ervoor betaalt, naast het al flinke bedrag van het losgeld.
Ilana navigeert stiekem tussen de conflicterende etnische groepen. Zo geeft Balagov een intiem en persoonlijk beeld van het Rusland van zijn jeugd, toen de stemming in het land werd beheerst door de Tsjetsjeense oorlogen.

WAARSCHUWING: deze film bevat extreem gewelddadige (non-fictie) beelden van een waargebeurde moord/onthoofding door Tsjetsjeense jihadisten. We zien hoe een Russische soldaat smeekt zijn leven te sparen voordat hij met een akelig bot mes wordt onthoofd. "Die video zag ik voor het eerst toen ik dertien of veertien was," vertelt regisseur Balagov over de waargebeurde moord die Tesnota's fictionele bubbel penetreert. "Hij circuleerde bij ons op school op een cd. Iedereen heeft die video toen gezien. Ik moest hem in mijn film verwerken om te laten zien wat Kabardië vroeger in de ban hield."


 

Regisseur
Kantemir Balagov
Met o.a.
Darya Zhovner, Olga Dragunova, Artem Tsypin
Land
Rusland
Jaar
2018
Duur
118
Taal
Russisch
Ondertiteling
Nederlands

Andere varianten van deze film:

English subtitles
  • Balagov schetst het troosteloze stadje Tesnota als een knellende wereld waaraan niet valt te ontsnappen

    De Volkskrant

Tesnota werd in Cannes geselecteerd voor de sectie Un Certain Regard, waar de film werd bekroond met de FIPRESCI-prijs.

Tickets kopen

Nederlandse ondertiteling

Andere varianten van deze film:

English subtitles