Tehran Taboo - mtm on tour

Ali Soozandeh, Duitsland, Oostenrijk, 96 min

Onderdeel van: English Movies that Matter On Tour Specials

In november presenteert Movies that Matter on tour de film Tehran Taboo. Met na afloop een nagesprek georganiseerd door Amnesty International Den Haag.

In dit regiedebuut uit de Duits-Iraanse regisseur Ali Soozandeh felle kritiek op zijn thuisland Iran: om deze reden kon hij zijn film dan ook niet in Teheran maken. Om toch zo goed mogelijk de stad en het leven daar in beeld te brengen, gebruikt hij animaties en de rotoscooptechniek, waarbij scenes met acteurs worden opgenomen die daarna worden overgetekend. 

Soozandeh vertelt de verhalen van vier mensen die elkaar allemaal kruisen. We maken kennis met Pari, een alleenstaande moeder die zich prostitueert om voor haar zoontje te kunnen zorgen. Haar drugsverslaafde man zit in de gevangenis en ze zou dolgraag van hem scheiden, maar de shariawetgeving verbiedt dit. Haar buurvrouw is de ongelukkige, zwangere Sara, die probeert te ontsnappen aan het juk van haar man en diens ouders. En dan zijn er nog de jonge muzikant Barak en de aanstaande bruid Donya. Ze hadden een one night stand, waardoor Donya nu haar maagdelijkheid niet meer kan bewijzen tegenover haar toekomstige echtgenoot. Ze wil een dure operatie laten uitvoeren die haar maagdenvlies zou herstellen. Barak is degene die moet betalen, maar hij heeft geen idee waar hij het geld vandaan moet halen.

Met na afloop een gesprek met Sarah Tabrizi. Ze is een geëngageerde theatermaakster, actrice en performancekunstenaar van Iraanse afkomst. In haar werk vraagt Tabrizi aandacht voor misstanden en onrecht in de wereld. Eerder heeft ze op het International Festival de Theâtre Iranien en Exit in Parijs met haar performances de aandacht gevestigd op de mishandeling en verkrachting van vrouwelijke politieke gevangenen in Iran. 

After the movie an aftertalk organised by Amnesty International The Hague

Regisseur
Ali Soozandeh
Land
Duitsland, Oostenrijk
Jaar
2018
Duur
96
Taal
Perzisch
Ondertiteling
Engels

Tickets kopen

English subtitles