Surf Film Nacht - Splinters

Adam Pesce, Verenigde Staten, 95 min

Onderdeel van: Specials Surf Film Nacht

Nogmaals te zien!


Papoea-Nieuw-Guinea, 1989. Een Australische piloot laat een surfplank achter in het kustdorpje Vanimo achter. Twintig jaar later bezoekt filmmaker Adam Pesce het afgelegen dorp. Golfsurfen is hier uitgegroeid tot een manier van leven en een belangrijke prestigekwestie. In het dorp zijn zelfs twee rivaliserende surfclubs opgericht, Vanimo Surf Club en Sunset Surf Club. 

De film volgt surfers van de twee clubs in Vanimo in aanloop naar de allereerste surfkampioenschappen van Papoea Nieuw Guinea. Maakten de surfers eerst hun boards van 'splinters' van de palmboombast, inmiddels beheersen ze de golven op tweedehands planken. Mannen én vrouwen. Altijd één oog op de golven gericht, bladeren de surfers van Vanimo verlangend in hun surfglossy's en dromen ze van de ideale sprong. Surfbroeken worden opgelapt, wedstrijdreglementen besproken. En intussen draait het primitieve dorpsleven gewoon door.

De film toont een fascinerend inkijkje in de samenleving op het arme eiland, waar stromend water of elektriciteit ontbreken en bewoners laveren tussen de perikelen van het traditionele bestaan, die van het moderne leven en hun dromen over een carrière als professioneel surfer in Australië. Die droom kan maar op één manier uitkomen: de allerbeste surfer van het eiland worden.

Regisseur
Adam Pesce
Land
Verenigde Staten
Jaar
2012
Duur
95
Taal
Engels

Tickets kopen