Silent land

Jan van den Berg, Nederland, 76 min, Met inleiding en nagesprek.

Onderdeel van: Specials

In Cambodja wordt steeds meer vruchtbare grond ingenomen door grootschalige landbouwindustrie. In de schaduw hiervan vechten boerenfamilies voor hun landrechten om bij te blijven dragen aan lokale voedselzekerheid. Wie heeft het duurzame antwoord om de groeiende wereldbevolking te voeden?

Silent Land laat de verhalen achter deze tweestrijd zien. Je wordt meegenomen in de wereld van een jonge moeder uit Cambodja die ziet hoe grote bedrijven die suiker verbouwen het land rondom haar dorp roven. Ze is bang dat dit haar ook zal gebeuren. Daarom besluit ze te vechten voor de rechten van haar land en haar droom om organisch voedsel te verbouwen. Aan de andere kant zien we grootgrondbezitter en één van de rijkste mannen uit Cambodja His Excellency Mong Reththy. Ook hij droomt van een betere toekomst voor zijn land.

Van 14 tot 16 oktober wordt het Monsanto Tribunaal in Den Haag gehouden. Sinds het begin van de twintigste eeuw heeft Monsanto, een uit de VS afkomstig bedrijf, een aantal zeer giftige producten ontwikkeld die het milieu permanent beschadigen. Voor duizenden leidde dit tot ziekte of dood. Het Monsanto Tribunaal beoogt om deze beschuldigingen tegen Monsanto te beoordelen, en te bepalen welke schades er zijn veroorzaakt door dit transnationale bedrijf. Zowel Silent Land als het Monsanto Tribunaal nemen je mee in dilemma’s rondom voedselzekerheid en –veiligheid waar wij allemaal mee te maken hebben. Vandaar dat er een speciale vertoning van Silent Land plaatsvindt op vrijdag 14 oktober.

Vooraf aan de film is er een inleiding door filmmaker Jan van den Berg. Na de film is er een nagesprek met wetenschapper en milieuactiviste Vandana Shiva (India) en duurzaam ondernemer Maurits Groen (Nederland). Voertaal van de avond is Engels.

Vandana Shiva (1952), doctor in de kernfysica, is een icoon in India en ver erbuiten voor wie begaan is met organische landbouw, sociale strijd en ecofeminisme. De voorbije jaren trekt ze internationaal de kar in de strijd voor seedfreedom, het recht van boeren om zaden te delen en te vermenigvuldigen.is wetenschapper, milieu-deskundige, en activist voor rechtvaardigheid in de voedselvoorziening. Ze is mede-organisator van het Monsanto Tribunaal.

Maurits Groen (1953) is een Nederlandse communicatieadviseur, activist en ondernemer die zich bezighoudt met milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Groen is bekend als pleitbezorger voor duurzaamheid, initiator van duurzame coalities en oprichter van bedrijven waaronder zonnelamp en telefoonoplader Waka Waka. In 2015 stond hij op de eerste plaats in de Duurzame 100 van het Dagblad Trouw.

Deze filmvertoning is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag en Initiatives of Change Nederland.

Regisseur
Jan van den Berg
Land
Nederland
Jaar
2016
Duur
76
Taal
Cambodjaans
Ondertiteling
Engels

Tickets kopen