Show/no show

Divers, Divers, 82 min, Samengesteld door Manon Bovenkerk

Onderdeel van: Specials

Met dit filmprogramma laat Manon Bovenkerk zien hoe film en beeldende kunst bij elkaar kunnen komen. 

Bovenkerk: "Als je je onderwerp niet kunt filmen, omdat het verdwenen is, of onzichtbaar, of alleen in je hoofd bestaat, hoe breng je het dan in beeld? De film in dit programma gaan op één of andere manier allemaal over weglaten, vervangen, verbergen en onthullen; films over enigmatische personages en verhalen die wel verteld maar niet getoond kunnen worden.”

PUK* Bill, Floris Schönfeld, 11 min., 2017
PUK* is een irrationele, soms zelfs onredelijke en niet te begrijpen artificiële intelligentie. Wie hem wil begrijpen moet zijn best doen en zich bovendien opstellen als gelijkwaardige, niet als gebruiker. In PUK* Bill interviewt Schönfeld een man die een dergelijke relatie is aangegaan. Op de vragen die de regisseur buiten beeld aan de man stelt, reageert hij steeds geagiteerder. De nieuwe verhoudingen tussen mens en machine zijn moeilijk uit te leggen. De woorden ontbreken.

The Double, Roy Villevoye en Jan Dietvorst, 21 min., 2016
In een atelier wordt van een blanke man van middelbare leeftijd hardhandig en minutieus een beeld vervaardigd. Terwijl het uiterlijk van de man nauwkeurig wordt gereconstrueerd, blazen stemmen in de voice-over de man leven in. Door de karaktereigenschappen van de man te beschrijven, maken de stemmen uit Nederland en Papoea deze lege huls tot een persoonlijkheid. Maar wie is deze man nu eigenlijk? Het gemaakte en geschetste beeld is onthullend en mysterieus tegelijk.

a composition in blue, red & other colours, Sara Rajaei, 16 min., 2017
In een film die zich maar langzaam prijsgeeft zoekt de protagonist naar een stem om de herinneringen aan een vijandige wereld uit te kunnen spreken... Reizend in de tijd tussen herhalende patronen van verdwijnen en stilte, gedreven door nauurlijke en bovennatuurlijke krachten…terugdenkend aan gebeurtenissen die plaatsvonden aan de oever van een naamloze rivier...

Cut Out, Guli Silberstein, 4 min., 2014
Stralend en woedend stompt de 11-jarige Ahed Tamini in het luchtledige. Een computer algoritme snijdt haar af van haar omgeving en houdt haar vijanden buiten het frame, maar heeft moeite om haar in bedwang te houden. Gaandeweg worden meer fragmenten van de scène onthuld en de context duidelijker. De film is gebaseerd op een YouTube video uit 2012, en benadrukt dat het beeld van deze scene zowel een strijd voor vrijheid als een media-evenement representeert.

Hacked Circuit, Deborah Stratman, 15 min., 2014
Een nauwkeurig gechoreografeerd doorlopend shot van een foley-opname onthult verzinsels en kunstgrepen. De scene die wordt gefoleyed - het achteraf toevoegen van geluidseffecten - is de laatste scene van The Conversation, waarin Gene Hackman's karakter Harry Caul zijn kamer verwoest omdat hij vermoed dat er een 'bug' geplaatst is. De referentie aan deze film versterkt het gevoel van paranoia en de gecompliceerde relatie tussen wat je wel en niet ziet, weet en hoort.. 

Hotel Forum, Arianne Olthaar, 10 min., 2016
De film is geïnspireerd op de eens zo grote en luxe hotels in het voormalige Oostblok, ontworpen in de jaren 70 en 80. Tegenwoordig wordt hun glamour als verouderd beschouwd, daarom zijn de meeste hotels gesloten, gerenoveerd of gesloopt.

Dad's Stick, John Smith, 5 min., 2002
Dad's Stick toont drie veelgebruikte voorwerpen die eens van de vader van de filmmaker waren. Twee ervan zijn zo doordrenkt van hun geschiedenis dat hun oorspronkelijke vorm en functie bijna niet meer zichtbaar is. Het derde voorwerp lijkt meteen herkenbaar, maar blijkt dan toch iets heel anders te zijn. De film gebruikt de tegenstrijdigheden van het geheugen om iets te zeggen over het karakter van "een perfectionist met een vaste hand".

Manon Bovenkerk is filmproducent en de oprichter van near/by film. Als producent is ze nauw betrokken bij de inhoudelijke en formele ontwikkeling van de filmprojecten. Ze werkte als curator voor ZAAL5/Filmhuis Den Haag, onafhankelijke tentoonstellingsruimtes en kunstenaarsinitiatieven en is adviseur voor het Vlaams Audiovisueel Fonds, Stroom Den Haag en Cultuurraad Eindhoven. Daarnaast is ze programmeur voor Go Short Film Festival en maakt thematische filmprogramma's voor andere filmfestivals en -locaties.
Near/by film is een Haags productiehuis met het doel het ondersteunen van de experimentele film en filmproducties op de grens met de beeldende kunst. 


 


 

Regisseur
Divers
Land
Divers
Jaar
2019
Duur
82
Taal
Divers

Tickets kopen