Sangue del mio sangue

Marco Bellocchio, Italië, Frankrijk, Zwitserland, 106 min, Klassieker van de Italiaanse regisseur Marco Bellocchio. 16+

Tijden & Tickets

Twee verhalen - gesitueerd in de 17de en 21ste eeuw - die de onderdrukkende consequenties van de traditionele Katholieke cultuur tonen, maar dan wel met een grotesk humoristische toon.

1
Benedetta, een jonge non van het klooster van St. Clara in Bobbio, heeft een affaire gehad met haar biechtvader. Uit wroeging heeft die priester zelfmoord gepleegd. Het gevolg is dat hij niet in de gewijde grond begraven mag worden. Federico Mai, een krijgshaftige soldaat, gaat naar het klooster om Benedetta te laten bekennen dat zij een pact met de Duivel had gesloten om een priester te verleiden. In dat geval kan Federico’s tweelingbroer toch op het kerkhof begraven worden, een innige wens van hun moeder. Zonder een greintje mededogen kijkt Federico toe hoe Benedetta, beschuldigd van hekserij, wordt gemarteld. Niettemin toont hij zich gevoelig voor haar ongebroken trots.

Hierin is Benedetta vergelijkbaar met de nationale heldin van Frankrijk, wiens proces herhaalde malen is verfilmd. Er bestaan enkele zeer beroemde versies, zoals de visueel uiterst strenge, zwijgende rolprent van Carl Theodor Dreyer uit 1928 (La passion de Jeanne d’Arc, met Renée Jeanne Falconetti) of de nog langere Technicolorfilm uit 1948 met Ingrid Bergman onder regie van Victor Fleming.
Benedetta ontloopt Jeanne’s terechtstelling op de brandstapel, maar haar lot is niet minder gruwelijk: zij wordt levend ingemetseld. Dit was ook geen pretje, zoals de historische affaire rond de Non van Monza bewijst. Na een lange geschiedenis van overspel en nog veel meer liederlijkheden werd Marianne de Leyva in 1607 veroordeeld tot eenzame opsluiting; veertien jaar later werd zij krom en uitgemergeld vrijgelaten (en zou pas in 1650 overlijden). Dit verhaal is natuurlijk ook herhaalde malen verfilmd, zoals in 1969 door Eriprando Visconti of in 1980 door Bruno Mattei.

2
Dezelfde plek, eeuwen later. Federico Mai, een departementale belastinginspecteur, klopt op de deur van het klooster en ontdekt dat het vervallen pand bewoond wordt door een mysterieuze graaf die alleen 's nachts naar buiten komt. Federico fungeert als oliemannetje voor de Russische miljardair Rikalkov, die al surfend op internet zag dat het klooster - ooit verbouwd tot gevangenis - na decennia leegstand te koop is. De investeringsplannen veroorzaken een schok in de lokale gemeenschap. Iedereen is bang dat door de plotselinge bemoeienis van de staat hun massale ontduiking van allerlei belastingen en hun fraudeleuze pensioenclaims aan het licht zullen komen. Men besluit graaf Basta te hulp te vragen: hij is al eeuwenlang lid van een geheime ‘Fondazione’ die van alles bedisselt in Bobbio en omstreken.

Bekijk de film via Filmthuis
Speciaal geselecteerde films die bij ons draaien zijn gelijktijdig ook thuis in onze online zaal - Filmthuis - te zien. Via je TV, laptop, tablet of smartphone kan dat 24 uur per dag. Geen tijd om de deur uit te gaan? Bezoek ons dan ook eens vanuit huis. Klik op de player hier onder om de film te bekijken. Vanaf 29 december.
Regisseur
Marco Bellocchio
Land
Italië, Frankrijk, Zwitserland
Jaar
2015
Duur
106
Taal
Italiaans
Ondertiteling
Nederlands

Sangue del mio sangue viel in de smaak bij de internationale filmrecensenten: op het festival van Venetië 2015 werd de film bekroond met de FIPRESCI-prijs.

Tickets kopen