Quo Vadis, Aida?

Jasmila Žbanić, Nederland, Bosnië, 102 min, Drama, 12+

Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutchbatters.

Aida werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

Quo Vadis, Aida? werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter.

Regisseur
Jasmila Žbanić
Met o.a.
Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry
Land
Nederland, Bosnië
Jaar
2020
Duur
102
Taal
Servo-Kroatisch, Bosnisch, Nederlands
Ondertiteling
Nederlands

Genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film

Tickets kopen