Prick Up Your Ears

Stephen Frears, Verenigd Koninkrijk, 110 min, Drama, Romantiek

Onderdeel van: English Herfst Klassiekers LGBT-films Specials

Prick Up Your Ears is het waargebeurde levensverhaal van de beroemde Engelse toneelschrijver Joe Orton, gebaseerd op zijn biografie, geschreven door John Lahr.

Als student ontmoet Orton de oudere schrijver Kenneth Halliwell, met wie hij jarenlang een relatie zou hebben. In de loop van de tijd schiet de ster van Orton echter snel naar de top, en overvleugelt zijn succes dat van zijn levensgezel. En terwijl Orton geniet van zijn successen en beroemdheid, groeit de frustratie bij Halliwell. Vernederd en verwaarloosd besluit Halliwell tot een wanhopige en drastische daad. 

Direct na de release werd de film al bestempeld als één van de meest opmerkelijke Britse films van het decennium, en Prick Up Your Ears groeide uit tot een cultfilm in de gay-scene. Begrijpelijk, gezien de geaardheid van de twee belangrijkste karakters, maar toch gaat de film niet over homoseksualiteit. Regisseur Stephen Frears zag de homoseksualiteit bij zijn karakters als een gegeven. De film gaat meer over een ongelijke relatie, en de ultieme gevolgen daarvan, en kan dus het best gezien worden als een fascinerend relatiedrama. 

Bekende namen zoals Stephen Frears en Gary Oldman stonden midden jaren 80 nog aan het begin van hun carrière. Alleen Vanessa Redgrave was al een gevestigd actrice, met meerdere Oscarnominaties op haar naam. Voor haar rol als agente van Orton werd ze genomineerd voor een Bafta en een Golden Globe voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Verder ontving Prick Up Your Ears nog Bafta-nominaties voor Beste Acteur (Oldman) en Beste Scenario. Op het filmfestival van Cannes werd de film genomineerd voor de Gouden Palm.

Regisseur
Stephen Frears
Met o.a.
Gary Oldman, Alfred Mollina
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
1987
Duur
110
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen
  • Adembenemend spel van Oldman (als Orton), Molina (als de getormenteerde Halliwell) en Redgrave (als Ortons agent)

    VPRO Cinema

  • Een eerlijke film zonder opsmuk gemaakt die zo natuurlijk overkomt dat hij bijna niet geregisseerd lijkt.

    Cinemagazine

Op het filmfestival van Cannes werd de film genomineerd voor de Gouden Palm.

Tickets kopen