Parasite (Black & White)

Bong Joon Ho, Zuid-Korea, 131 min, Drama, 16+

Nadat Parasite als eerste Koreaanse film op het filmfestival van Cannes in 2019 met een Gouden Palm werd bekroond, groeide de zevende lange film van Bong Joon Ho niet alleen in zijn thuisland, maar overal ter wereld uit tot een succes bij pers en publiek. De ijzersterke vertelling over hedendaagse verhoudingen tussen arm en rijk in de hedendaagse Koreaanse maatschappij raakte een gevoelige snaar.

Met zijn cameraman Hong Kyungpyo deelt Bong de liefde voor klassieke zwart-witfilms. Nadat hij al eerder van Mother (2009) een speciale zwart-witversie maakte, voelde hij ook nu die behoefte bij Parasite. "Ik ben er zeker van dat iedereen een andere opvatting zal hebben over deze versie. Zelf vind ik dat alle personages er nog pathetischer uitzien, en dat het onderscheid tussen de drie verschillende ruimtes waar de families verblijven in al zijn grijstinten nog tragischer is. Maar bovenal ben ik nieuwsgierig naar de reacties van het publiek."

De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert langzaam maar zeker zijn intrede te doen tot het leven van de familie en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil. Een onverwacht voorval gooit echter roet in het eten, waardoor ze alles op alles moeten zetten om hun nieuwe leven in stand te houden.

Parasite schreef geschiedenis als eerste niet-Engelstalige winnaar van de Oscar voor Beste Film. Daarnaast won de film prijzen voor Beste Regie, Beste Internationale Film en Scenario.

Regisseur
Bong Joon Ho
Met o.a.
Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, So-dam Park
Land
Zuid-Korea
Jaar
2020
Duur
131
Taal
Koreaans
Ondertiteling
Nederlands

Andere varianten van deze film:

English subtitles

Parasite is de eerste niet-Engelstalige winnaar van de Oscar voor Beste Film

Tickets kopen

Nederlandse ondertiteling

Andere varianten van deze film:

English subtitles