Orphée

Jean Cocteau, Frankrijk, 95 min, Fantasie, Drama, Romantiek

Onderdeel van: English Lente Klassiekers Specials

Alhoewel het welbekende verhaal van Orpheus en Eurydicee al meerdere malen in de een of andere vorm naar het witte doek is gebracht, is nog steeds een van de beste pogingen het verhaal eer aan te doen een van de eerste verfilmingen geweest van Jean Cocteau.

Orphée is een dichter die geobsedeerd raakt door prinses Death. Ze worden verliefd. Wanneer Orphée's vrouw Eurydice wordt vermoord door de handlangers van de prinses, reist hij haar achterna naar de Onderwereld. Ondanks dat Orphée en de prinses een heftige relatie hebben, haalt zij Orphée terug uit de Onderwereld om zijn leven verder te leven met Eurydice.

Jean Cocteau was zeer multi-getalenteerd en was bezig met allerlei kunstvormen, maar vooral poëzie. Hij had geen moeite om privé (hij was homoseksueel) en kunst met elkaar te mengen, zo maakte hij met zijn geliefde Jean Marais eerder de films La Belle et la bête en Les Parents Terribles. 

Regisseur
Jean Cocteau
Met o.a.
Jean Marais, María Casares, François Périer
Land
Frankrijk
Jaar
1950
Duur
95
Taal
Frans
Ondertiteling
Engels
  • Jean Cocteau’s 1950 variation on the Orpheus myth has the compressed and expressive brilliance of poetry

    The Guardian

  • A hauntingly beautiful piece of cinema

    The Times

Jean Cocteau had een obsessie voor de mythe, aangezien hij allereerst een toneelstuk, en later in zijn filmcarrière maar liefst drie keer gebruik maakte van het middeleeuwse verhaal.

Tickets kopen

English subtitles