Op het spoor van Robert van Gulik

Rob Rombout, Nederland, België, 88 min, een documentaire-zoektocht naar één van de, wereldwijd, meest gelezen Nederlandse schrijvers, Robert van Gulik (1910-1967).

Onderdeel van: English Specials

Robert van Gulik (1910-1967) is wellicht wereldwijd één van de meest gelezen Nederlandse schrijvers. Deze diplomaat, sinoloog en geleerde werd vooral bekend door zijn detectiveromans rond de figuur van rechter Tie. Die romans zijn in vele opzichten projecties van zijn eigen leven, een contante dualiteit tussen van Gulik en zijn romanpersonage, en die dualiteit zit ook in de beoogde film: realiteit gaat naadloos over in fictie. 

Een speciale vertoning met in zaal 1 een inleiding van Willem van Gulik (zoon van Robert van Gulik en emeritus Professor of Art History and Culture of East Asia). En na afloop een Q&A met regisseur Rob Rombout.
En in zaal 2 een inleiding en daarna gelegenheid om na te praten in ons café.

Inleiding, Q&A en ondertiteling zijn in het Engels.

In het spoor van Robert van Gulik is een documentaire-zoektocht naar één van de, wereldwijd, meest gelezen Nederlandse schrijvers, Robert van Gulik (1910-1967). Deze Nederlandse diplomaat, schrijver en geleerde was een uitermate veelzijdig man en een kenner van de Japanse en Chinese taal en cultuur. Zijn bekendheid ontleent hij aan zijn detectiveromans rond de figuur van Rechter Tie. 

In het spoor van de schrijver gaat de filmmaker Rob Rombout op zoek naar wat overblijft van een schrijver in dagboeken, inspiraties en getuigenissen. Zijn jarenlange zoektocht door Nederland, Indonesië, Japan, de VS en China leidt hem naar getuigen en adepten van zowel Rechter Tie als van van Gulik, mensen wier leven een wending nam na de kennismaking met zijn universum. Hedendaagse, eigenzinnige personen, die zich spiegelen aan de schrijver, de wetenschapper of de diplomaat Van Gulik. Het leven van Robert van Gulik leest als een roman. Zijn romans zijn in vele opzichten projecties van zijn eigen leven. 

Het is geen biografische film of een reconstructie, maar meer een zoektocht van wat overblijft. De film geeft een vrije interpretatie aan het leven van de schrijver en biedt bij momenten een pretext om andere thema’s te verkennen. Een deur opent een andere. Via het portret van Robert van Gulik worden thema’s als aangesneden zoals de relatie tussen fictie en realiteit, tussen het oosten en het westen, tussen diplomatie en schrijverschap, tussen romantiek en erotiek.

English:
On The Track Of Robert van Gulik is a documentary quest about one of the most read Dutch writers in the world, Robert van Gulik (1910-1967). This diplomat, author and scholar was a highly versatile man and a connoisseur of Japanese and Chinese languages and cultures. He owes his fame to his detective fiction starring Judge Dee. The filmmaker Rob Rombout follows in his footsteps to discover the author’s legacy in his diaries, the people he inspired and the witnesses to his life. During Rombout’s years-long travels through the Netherlands, Indonesia, Japan, the U.S. and China he located many of van Gulik’s contemporaries and devotees of both Judge Dee and van Gulik: people whose lives changed after entering his universe. These are unique people who emulate the writer, the scholar and the diplomat.

This screening is made possible with the kind support of the Netherlands Ministry of Foreign Affairs, China Cultural Centre in The Hague, Leiden Asia Year, The Van Gulik Family and Filmhuis Den Haag.

Regisseur
Rob Rombout
Land
Nederland, België
Jaar
2016
Duur
88
Taal
Nederlands, Engels, Frans, Chinees, Japans
Ondertiteling
English

Tickets kopen