Öndög

Quan'an Wang, Mongolië, 100 min, Drama

Onderdeel van: English

Tijden & Tickets
Öndög is van een eenvoud die nog slechts zelden valt te bewonderen. De beelden laten een diepe indruk achter en vertellen een verhaal dat cinematografisch onuitwisbaar is.

Öndög begint met de vondst van een overleden vrouw in een uitgedroogd graslandschap. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken. Al snel komt een herderin met een kameel hem gezelschap houden. Zij maakt avances en ze hebben sex in de barre kou. De vrouw komt er al snel achter dat ze zwanger is. Maar kan een baby de manier veranderen waarop zij met de rest van de wereld omgaat ?

Wang Quan’an durft in zijn film lange scènes in te lassen waarin schijnbaar niets wezenlijks gebeurt. Totdat de absolute stilte van de omgeving wordt verstoord door een onverwachte levensgebeurtenis. Zoals een overlijden of een geboorte, een onverwacht gevoel van liefde, humor, warmte of filosofische overpeinzing, gecentreerd rond het enigma van de öndög. Öndög is het Mongoolse woord voor ei. Pas in het laatste deel van de film wordt duidelijk dat öndög zowel verwijst naar gefossiliseerde dinosauruseieren als naar de groeiende foetus in de moederschoot. Met zijn betoverende landschapsfotografie, zijn etnografische details en zijn memorabele no-nonsense heldin, is Öndög onweerstaanbaar en verrassend. Tot aan het excentrieke gebruik van het liedje ‘Love Me Tender’ van Elvis Presley toe. Öndög is van een eenvoud die nog slechts zelden valt te bewonderen. De beelden laten een diepe indruk achter en vertellen een verhaal dat cinematografisch onuitwisbaar is.

English
A naked woman is found murdered in the Mongolian steppe. Overnight, a young and inexperienced policeman has to secure the crime scene. Since he is not familiar with the dangers on site, a local herder is sent to guard him and the body. This resolute woman in her mid-thirties knows how to handle a rifle – and how to scare away wolves. She lights a fire against the cold. Alcohol also helps them to stay warm. At her instigation, the two get closer to each other. The next morning, they will go their separate ways.

Regisseur
Quan'an Wang
Met o.a.
Aorigeletu, Gangtemuer Arild, Dulamjav Enkhtaivan
Land
Mongolië
Jaar
2020
Duur
100
Taal
Mongools
Ondertiteling
Engels

Andere varianten van deze film:

Nederlands ondertiteld
  • Een fantastisch, eigenzinnig personage

    de Volkskrant

  • Betoverende plaatjes en droogkomische humor

    VPRO Cinema

Wang Quan’an won in 2007 de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn met de film Tuya's Marriage.

Tickets kopen

English subtitles

Andere varianten van deze film:

Nederlands ondertiteld

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl