Onderkomen - Mtm on Tour

Jacqueline van Vugt, Nederland, 69 min

Onderdeel van: English Movies that Matter On Tour Specials

In mei presenteert Movies that Matter on Tour de film Onderkomen. Met Engelse ondertiteling. 

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen kregen Ghullam, Keiber en Noori een speciale (amv) status, maar die is inmiddels verlopen en er is voor de Afghaanse jongens weinig zicht op een verblijfsvergunning in Nederland. Ondertussen wonen ze al jaren in een flat die op de slooplijst staat en mogen ze niet werken of studeren. Dus vullen ze hun tijd met wachten, sporten en rappen. De vrijwillige medewerkers van VLOT - een werkeenheid van het Leger des Heils, dat hulp biedt aan (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers - trekken zich het lot van de jongens aan en helpen ze met hun aanvragen bij de AIVD en voorzien ze van de dagelijkse levensmiddelen. Hartverwarmende docu van de Nederlandse filmaker Jacqueline van Vugt.

Na afloop is dichter Ofran Badakhshani te gast. Hij studeerde politicologie en filosofie, is bestuurslid van de Vluchtelingen Organisatie Nederland en voorzitter en oprichter van de Afghaanse Jongeren Organisatie Khorasan. Hij schrijft voornamelijk in het Perzisch. Zijn eerste dichtbundel in het Nederlands heet: De Banneling. In zijn Haagse wijnhandel De Filosoof organiseert hij filosofische en literaire avonden waarin zijn liefde voor wijn, filosofie en poëzie samenkomen. Het nagesprek is georganiseerd door Amnesty International Den Haag.

English: Ghullam, Keiber and Noori were minors when they fled from Afghanistan to the Netherlands without their parents. Now they have been living in a derelict demolition block near Maastricht for years, while waiting for a residence permit. Three pensioners from Maastricht are concerned about their fate and help the boys with legal advice, distraction and daily groceries.

After the movie an aftertalk organised by Amnesty International The Hague

Regisseur
Jacqueline van Vugt
Land
Nederland
Jaar
2017
Duur
69
Taal
Nederlands
Ondertiteling
Engels

Tickets kopen