Film & debat - Onder de oppervlakte

Digna Sinke, Nederland, 92 min, Met na afloop van de film een nagesprek met o.a. regisseur Digna Sinke.

Onderdeel van: Nederlandse film Specials

In 2005 tekenen Nederland en België een verdrag over de uitdieping van de Westerschelde, zodat ook de grootste zeeschepen de haven van Antwerpen kunnen bereiken en tegelijkertijd de natuur hersteld wordt. Tien jaar en 32 rapporten later was het akkoord aan Nederlandse zijde nog steeds niet uitgevoerd. Ondertussen woedde er een ongekend heftige richtingenstrijd over dat natuurherstel, waarin de Zeeuwse Hedwigepolder centraal is komen te staan. Ministers spraken zich afwisselend uit voor of tegen het onder water laten lopen van de polder. Toenmalig minister-president Balkenende bemoeide zich nadrukkelijk met het vraagstuk en zette in op een koers tegen onpolderen. Hij moest echter bakzeil halen toen hij door Europa en België op de vingers werd getikt. Onder de oppervlakte laat zien hoe één polder de inzet werd van een politiek spel waarbij emoties en sentiment het beleid mede zijn gaan bepalen.

Film & debat is een samenwerking tussen het Filmhuis Den Haag en het Montesquieu Instituut. Het is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking waar verder ook Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat bij zijn aangesloten.

Na afloop van de film een debat tussen regisseuse Digna Sinke, vertegenwoordiger van de Vlaamse regering Axel Buyse en universitair docent Nederlandse en Europese politiek Hans Vollaard. Zij zullen dieper ingaan op de vraag of er op Europees en nationaal niveau genoeg rekening wordt gehouden met de lokale gevoelens.
Regisseur
Digna Sinke
Land
Nederland
Jaar
2015
Duur
92
Taal
Nederlands

Tickets kopen