Once Upon a Time in the West

Sergio Leone, Verenigde Staten, Italië, 165 min

Onderdeel van: Specials

Tijden & Tickets

Onlangs hebben we helaas afscheid moeten nemen van de beroemde Italiaanse componist Ennio Morricone. Als hommage aan deze legende, en misschien wel beste filmmuziek componist ooit, vertonen we de film Once Upon a Time in the West (Sergio Leone), waarvoor Morricone een van zijn meest iconische film scores ooit maakte.

Once Upon a Time in the West (C’era una volta il West) was het sluitstuk van Leone’s ode aan het westerngenre, die onder de benaming spaghettiwestern ongekend populair zou worden. Hij koos de Italiaanse filmster Claudia Cardinale als protagonist naast drie doorleefde westernmannen: slechterik Henry Fonda, redder in de nood Charles Bronson en tough guy Jason Robards.

Inzet is de strijd om een stuk grond langs het traject van de spoorbaan. Jill McBain (Cardinale) weigert haar bezit op te geven na de brute moord op haar man en drie kinderen en gaat de strijd aan met boef Frank (Fonda).

De film werd beroemd door de lange openings- en eindsequenties, de score van Ennio Moricone (wie herkent niet het klagende thema van Bronsons mondharmonica?), de extreme close-ups en de langgerekte story-line die naar de climax van het revolverduel leidt. Ook de aandacht voor een vrouw om wie drie mannen cirkelen gaf de film een ander perspectief dan de traditionele Amerikaanse western.

Regisseur
Sergio Leone
Met o.a.
Claudia Cardinale, Henry Fonda, Jason Robards, Charles Bronson, Gabriele Ferzetti
Land
Verenigde Staten, Italië
Jaar
1968
Duur
165
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Een audiovisueel meesterwerk

    Cinemagazine

  • De ultieme western

    FilmTotaal

Morricone componeerde in zijn carrière meer dan 500 soundtracks voor films en televisie, van horror tot comedy

Tickets kopen

Neil Engelen (Coördinator Marketing) “Sergio Leone maakte van Once Upon a Time in the West een filmische opera met de weidse shots en close-ups als aria's. Voeg daar de meesterlijke muziek van Ennio Morricone aan toe, die door de prachtige melancholiek en emotionele resonantie tot zijn beste werk gerekend kan worden, en wat je krijgt is de ultieme liefdesverklaring aan het western genre.”