On the other side

Zrinko Ogresta, Kroatië, 85 min, Psychologisch drama over naoorlogs ‘Joegoslavië’, knap in elkaar gezet als een emotionele thriller, plus aan het slot een verrassende twist.

Onderdeel van: Filmthuis

Psychologisch drama over naoorlogs ‘Joegoslavië’, knap in elkaar gezet als een emotionele thriller, plus aan het slot een verrassende twist.

Meer dan twintig jaar geleden is Vesna met haar twee jonge kinderen verhuisd om al het geroddel en de sociale buitensluiting in hun Kroatische stadje te ontvluchten. Als verpleegster kon zij in de hoofdstad Zagreb gemakkelijker een anoniem nieuw leven beginnen. Vesna’s echtgenoot Zarko had immers de kant van ‘de vijand’ gekozen! Haar zoon Vladimir is nu een succesvol zakenman en heeft een zoontje, dochter Jadranka heeft net een studie rechten afgerond en staat op het punt te trouwen. Wanneer Zarko opeens Vesna belt en dit met enige regelmaat volhoudt, wordt zij geconfronteerd met gevoelens en gedachten die ze al die eenzame jaren diep heeft verstopt. Haar kinderen willen absoluut geen contact met hun vader die nu in Belgrado woont, uit angst dat het stigma hen opnieuw zal belasten: Zarko is veroordeeld als oorlogscrimineel. Maar...

Gelauwerd regisseur Zrinko Ogresta en zijn co-scenarist Mate Matisic knipten de informatie uit de roman ‘Za certoj’ van Vladimir Maksimov op zo’n ingenieuze en verscholen wijze op dat het publiek wordt meegesleept in een emotionele rollercoaster, die slechts langzaam zijn duistere plotwendingen prijsgeeft. Ogresta heeft de lang aangehouden scènes vaak vanachter een obstakel - een gordijn, geribbeld glas - op de voorgrond gefilmd, zodat iedere kijker in de positie van een voyeur gedrongen wordt die onbespied een flard authentiek leven denkt mee te maken.

Bekijk de film via Filmthuis
Speciaal geselecteerde films die bij ons draaien zijn gelijktijdig ook thuis in onze online zaal - Filmthuis - te zien. Via je TV, laptop, tablet of smartphone kan dat 24 uur per dag. Geen tijd om de deur uit te gaan? Bezoek ons dan ook eens vanuit huis. Klik op de player hier onder om de film te bekijken. 
Originele titel
s one strane
Regisseur
Zrinko Ogresta
Land
Kroatië
Jaar
2016
Duur
85
Taal
Kroatisch
Ondertiteling
Nederlands
  • Ingewikkeld, genuanceerd psychologisch drama, met fijn acteerwerk

    De Volkskrant

  • Wie goed oplet zal veel zien. In elk shot, elke dialoog zitten hints.

    NRC

Tickets kopen