Oldboy

Chan-Wook Park, Zuid-Korea, 120 min, Cult, Koreaans

Onderdeel van: Cult Classics Filmhuis Klassiekers Specials

Oldboy van de Koreaan Park Chan-wook is gebaseerd op een Japanse mangastrip. Er wordt een levende octopus in verorberd, een gebit wordt bewerkt met een klauwhamer, en een man knipt zijn tong af. Maar achter het geweld gaat een verhaal schuil over de liefde - van eeuwigdurende passie tot verboden liefde, van pure hartstocht en schuldgevoel tot sadisme en manipulatie.

In 1998 wordt Oh Dae-su voor zijn huis ontvoerd en opgesloten in een kleine kamer. Zijn contact met de buitenwereld verloopt via een luikje, vlakbij de grond. Op televisie ziet hij dat zijn vrouw is afgeslacht; zijn dochtertje is spoorloos. Op de plaats van de moord is zijn bloed gevonden. 'Ik heb te veel mensen pijn gedaan', mompelt de man wanhopig, en hij begint een ellenlange lijst aan te leggen met alle mensen met wie hij gevochten heeft, die hij lastig heeft gevallen en die hij pijn heeft gedaan.

Na vijftien jaar wordt Dae-su vrijgelaten. Hoewel, ook buiten de cel houdt zijn kwelgeest hem in een ijzeren greep. Dae-su krijgt vage aanwijzingen ('Wie ik ben is niet belangrijk. Waarom ik je in de cel heb gestopt wel'); een mooi meisje staat hem bij in zijn zoektocht naar wraak.

Op het festival van Cannes werd het als actiefilm vermomde liefdesdrama bekroond met de Grote Juryprijs. Vooral juryvoorzitter Quentin Tarantino was vol lof. Dat is te begrijpen: Oldboy is een duizelingwekkende, virtuoos gefilmde puzzel, vol groteske personages. Een film zoals Tarantino ze zelf ook graag maakt.

- J.P. Ekker (de Volkskrant)

Regisseur
Chan-Wook Park
Met o.a.
Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jung
Land
Zuid-Korea
Jaar
2004
Duur
120
Taal
Koreaans
Ondertiteling
Engels
  • Park slaagt er in een verfrissende, positieve kijk te bieden op de emotie die over het algemeen alleen van haar negatieve, destructieve kant wordt belicht.

    Filmtotaal

Oldboy won meer dan vijftien filmprijzen, waaronder de juryprijs op het Filmfestival van Cannes.

Tickets kopen