Nos Boneiru

Frank Zichem, 60 min, Documentaire, Bonaire

Onderdeel van: Specials

11 jaar geleden werd Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland. In het kader daarvan vertonen wij op 10 oktober Nos Boneiru. Een documentaire die laat zien hoe met name jonge Bonairianen strijden voor hun toekomst, om armoede en werkloosheid te overwinnen.

Op TienTienTien, 10 oktober 2010, koos Bonaire ervoor een bijzondere gemeente van Nederland te worden in de hoop eindelijk kans te kunnen maken op eigen welvaart en welzijn. Maar is dat ook werkelijk gebeurd? Hoe is het nu elf jaar later? De documentaire vertelt het verhaal van de jonge Antilliaanse bedrijfseconoom Janou die zich op Bonaire gevestigd heeft en daar startende bedrijfjes coacht. Hij heeft een missie: vooral jongeren moeten de kans krijgen om boven de armoedegrens uit te stijgen. Het slagen van zijn missie wordt echter tegengewerkt door de ontwikkelingen sinds Tientientien. De inkomensverschillen groeien, werkeloosheid neemt toe, het Europees Nederlands beleid botst met de lokale behoeften, cultuur en mentaliteit.

Op het diepste niveau gaat het om de botsing tussen de Europees Nederlandse en de Bonairiaanse cultuur. Ook bij Janou botst dit vanbinnen. Hij staat achter het Europese model, dat levert welvaart op, en als het in Nederland werkt waarom dan niet op Bonaire? Maar toch, geboren op Curaçao, worstelt de Antilliaan in hem met de diepgewortelde cultuur gevoelens die hij bij de Bonairiaan zo goed herkent: de sterke gemeenschapsbanden, het overheersende geloof in God, de muziek, de natuur, het trage ritme en de rust.

Regisseur
Frank Zichem
Jaar
2020
Duur
60

Tickets kopen