My own private Idaho

Gus Van Sant, USA, 104 min

Onderdeel van: Filmhuis Klassiekers Specials

Mike (Phoenix) lijdt aan de zeldzame slaapziekte narcolepsie en voorziet op wakkere momenten in zijn levensonderhoud als biseksuele prostitué. Zo ontmoet hij Scott (Reeves), die zich voorgenomen heeft tot zijn 21ste de beest uit te hangen. Samen gaan ze op zoek naar Mike's moeder, die hij alleen in zijn dromen/flash backs kent. 

Gus Van Sant, openlijk homoseksueel, begon zijn carrière in de filmwereld met enkele onafhankelijk geproduceerde en door critici bejubelde films, zoals Mala noche en Drugstore cowboy. Zijn lust om te experimenteren is hij gelukkig daarna nooit kwijt geraakt. Na het commerciële succes van Good Will Hunting uit 1997 verraste hij iedereen met een remake van Psycho, Hitchcocks thriller met de wereldberoemde douchescène. Zijn volgende films scoorden gunstige recensies en zelfs Oscarnominaties bij de vleet, zoals Elephant (2003), Paranoid Park (2007) en Milk (2008).

Bij zijn derde speelfilm, My own private Idaho, is Van Sant erin geslaagd de woest aantrekkelijke idolen River Phoenix en Keanu Reeves te combineren met cinefiele grapjes in de vormgeving, een bijna documentair verslag van het rauwe straatleven van jonge 'hustlers' in 'male sex & drugs', een fascinerende speurtocht naar de zin van het leven en - tenslotte - vrij bewerkte citaten uit een koningsdrama van Shakespeare (Henry IV, part I). Het procédé bestaat uit literaire verschuivingen, de filmische adaptatie van een schijnbaar normale maar feitelijk gefragmenteerde realiteit plus de mateloos zwelgende wanhoop c.q. romantiek van losgeslagen pubers. Een dergelijk verfrissende bluf kan alleen resulteren in 'an instant cult movie', en dat is My own private Idaho inderdaad geworden. Het festival van Venetië durfde het aan om Phoenix - terecht - te kronen als beste mannelijke hoofdrol.

Regisseur
Gus Van Sant
Land
USA
Jaar
1991
Duur
104
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen ondertiteling

Tickets kopen