MtM on Tour: The Feminister

Viktor Nordenskiöld, Zweden, 85 min, Documentaire

Onderdeel van: English Movies that Matter On Tour Specials

In oktober presenteert Movies that Matter on tour de film The Feminister met na afloop een nagesprek georganiseerd door Amnesty International Den Haag.

The Feminister
In een wereld die nog grotendeels geregeerd wordt door mannen, probeert Margot Wallström het tij te keren door ‘feministisch buitenlandbeleid’ te voeren. Waar ze kan, zet ze vrouwenrechten op de agenda. De filmmakers volgen haar vier jaar lang. Vanaf de eerste dag van haar termijn als Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, tonen ze hoe deze strijdlustige vrouw haar plek moet veroveren op het wereldtoneel. Ze oogst veel lof voor haar politieke ideeën, maar krijgt even zoveel weerstand te verduren. Doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag. Ze maakt geen vrienden met Israël wanneer ze Palestina erkent, en ze bekritiseert Saudi-Arabië. Ondertussen speelt ze in het geheim een belangrijke rol als onderhandelaar tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en doet ze haar best om voor Zweden een plek te veroveren in de VN-Veiligheidsraad. 

English
In a world that is still widely ruled by men, Margot Wallström tries to turn the tide by pursuing a ‘feminist foreign policy’ and putting women’s rights on the agenda whenever she can. The filmmakers follow her during her four-year term as Swedish minister of Foreign Affairs, and show how this combative woman has to find her place on the global political scene. She receives high acclaim for her political ideas but also meets with opposition. Every day, she receives death threats. She antagonizes Israel by recognizing Palestine, and she criticizes Saudi Arabia. Meanwhile, she is secretly involved in negotiations between the United States and North Korea and endeavours to have Sweden elected as a non-permanent member of the UN Security Council.

Voor het nagesprek hebben we twee Q&A gasten:
Kirsten van den Hul
Sinds 2017 is Kirsten lid van de Tweede Kamer namens de PvdA. Als Tweede Kamerlid houdt zij zich onder andere bezig met emancipatie, gelijke kansen en internationale samenwerking. Al jaren zet Kirsten zich in voor (internationale) vrouwenrechten en het versterken van de positie van vrouwen. In het verleden was ze VN vrouwenvertegenwoordiger en maakte ze deel uit van de Nederlandse delegatie bij de Verenigde Naties. Hier riep ze op om de positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren. Kirsten heeft meerdere publicaties over vrouwenrechten en is woonachtig in Den Haag.

Mikal Tseggai
Mikal is 24 jaar en sinds de verkiezingen van 2018 het jongste raadslid in de Haagse gemeenteraad, namens de PvdA. In de gemeenteraad houdt zij zich bezig met onderwijs, jeugd, integratie en gelijke kansen. Naast haar raadslidmaatschap studeert Mikal bedrijfskunde aan de Universiteit Leiden (Campus Den Haag) en geeft ze les op een weekendschool in Den Haag.

Met Kirsten en Mikal zullen we in gesprek gaan over de documentaire The Feminister en over vrouwen in de politiek, waarbij ze zullen vertellen over hun eigen ervaringen en hun ideeën over de (internationale) positie van vrouwen.

Regisseur
Viktor Nordenskiöld
Land
Zweden
Jaar
2019
Duur
85
Taal
Zweeds, Engels

Tickets kopen

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl