Maurice

James Ivory, Verenigd Koninkrijk, 140 min, Drama, Romantiek, LGBT

Onderdeel van: English LGBT-films Specials

Maurice is een Britse dramafilm uit 1987 gebaseerd op de gelijknamige roman van E.M. Forster en gaat over een homoseksuele relatie in het Engeland van vlak voor de Eerste Wereldoorlog.  De film is in 2017 digitaal gerestaureerd om het dertigjarig bestaan ervan te vieren. 

De film beschrijft het coming of age-verhaal van Maurice Hall (James Wilby). Hij is een aristocraat uit de hogere klasse die verliefd wordt op zijn medestudent Clive Durham (Hugh Grant). Kort nadat hun romance begint, is een medestudent in de val gelokt en gevangengezet. Dit, omdat hij avances heeft gemaakt naar een militaire officier. (In Engeland werd homoseksualiteit pas in 1967 uit het wetboek van strafrecht gehaald). Uit angst om zijn erfenis en politieke toekomst te verliezen, besluit Clive te trouwen. Maurice voelt zich gekwetst en alleen, maar blijft toch een hechte platonische relatie met Clive onderhouden. Nadat pogingen om zijn homoseksualiteit te ‘genezen’ falen, wordt Maurice verliefd op Clive’s jachtopziener. Omdat de dreiging van betrapt worden altijd een reële mogelijkheid blijft, moeten ze alles riskeren om samen een toekomst op te bouwen.

Maurice is ondanks alle lovende recensies in 1987 toch altijd een beetje onderbelicht gebleven. Wie weet blaast deze digitale restauratie de film nieuw leven in en krijgt zij het publiek die het altijd al verdiend heeft.

Regisseur
James Ivory
Met o.a.
Hugh Grant, James Wilby,Rupert Graves
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
1988
Duur
140
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen