Marley

Kevin Macdonald, VS, 144 min, Documentaire, 12+

Onderdeel van: English Specials

Op donderdag 6 februari aanstaande zou de Jamaicaanse reggaelegende Bob Marley 75 jaar zijn geworden. Marley was in de jaren zeventig verantwoordelijk voor de verspreiding van reggae en spreekt nog steeds tot de verbeelding van miljoenen muziekliefhebbers wereldwijd. Daarom vertoont Filmhuis Den Haag Kevin Macdonalds Marley (2012), de ultieme documentaire over het leven van de King of Reggae.

Macdonald kijkt veel verder dan de muziek en het uiterlijk van de Jamaicaan en verzamelt een onwaarschijnlijke hoeveelheid persoonlijke verhalen, bijzondere beelden en unieke geluidsfragmenten. Hij vangt daarmee de ziel van de vroeg overleden zanger en smeedt er een van de beste muziekdocumentaires van de laatste decennia van. In de kleinste dorpjes van Jamaica zijn familieleden of vrienden gevonden die kleurrijke herinneringen ophalen aan de altijd vrolijke Marley als jochie en tiener. In Duitsland werd een oude zuster opgeduikeld die hem tegen het einde van zijn leven tegen kanker behandelde in een holistische kliniek en zijn beste vrienden vertellen hoe het voor Bob was om als halfbloed op te groeien. Zo vormen zaken die normaal als detail genoemd zouden worden opeens een belangrijk onderdeel van het beeld dat van Marley ontstaat.

Natuurlijk is er aandacht voor nummers als ‘No Woman, No Cry’ of ‘Get Up, Stand Up’, maar even belangrijk is de muziek die Marley maakte voor hij zich bij de Rastafaribeweging aansloot. Macdonald laat vervolgens zien hoe die muziek zijn creativiteit en denkbeelden langzaam over de wereld liet uitwaaieren. Van eenvoudige zanger werd Marley een voorbeeldfiguur, een voorvechter van sociale en politieke zaken die onvermoeid bleef optreden, zelfs als er traangasgranaten om hem heen ontploften.

English
On the 6th of february Jamaican reggaelegend Bob Marley would have turned 75 years old. Marley was largely responsible for the reggae popularity and is loved by music fans worldwide. That's why Filmhuis Den Haag will screen Kevin Macdonalds Marley (2012), the ultimate documentary around the life of the King of Reggae.

Bob Marley's universal appeal, impact on music history and role as a social and political prophet is both unique and unparalleled. This film shows the definitive life story of the musician, revolutionary, and legend, from his early days to his rise to international super-stardom. Made with the support of the Marley family, there is rare footage, incredible performances and revelatory interviews with the people that knew him best.

Regisseur
Kevin Macdonald
Land
VS
Jaar
2011
Duur
144
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen